ОТВОРЕНА ЕЛЕКТРАНА НА БИОГАС У НОВОМ МИЛОШЕВУ

У банатском селу Ново Милошево, у општини Нови Бечеј, данас је отворена гасна електрана на бази биомасе, компаније „Pepo Energy“.

Постројење снаге 1,2 мегавата производиће струју из обновљивих извора. Пројекат је вредан пет милиона евра, које је за изградњу овог модерног објекта за производњу електричне енергије обезбедила интернационална енергетска компанија МЕТ.

Ово потпуно еколошко постројење као примарни производ даје електричну енергију коју ће преузимати ЕПС, док су секундарни производи висококвалитетна органска ђубрива и топлотна енергија. На овај начин биће омогућено и то да природни гас буде погонско гориво за пољопривредну механизацију, уместо дизела.

Електрану је отворила потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић. На отварању се присутнима обратио и покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај Огњен Бјелић, који је поручио да је овај пројекат изузетан пример инвестиције у одрживу будућност заједнице.

„Задовољство ми је да се након великог таласа инвестиција у ветроелектране на територији Војводине, наставило и са улагањем у електране које користе друге обновљиве изворе енергије. Иако 1,2 мегавата инсталисане снаге у електрани која је пред нама делују скромно спрам 400 мегавата капацитета изграђених у претходних неколико година на територији Војводине, ова инвестиција је веома значајна како за локалну самоуправу, тако и за Покрајину и Републику Србију. Запослење више од 30 радника и порези које убира локална самоуправа свакако су лако уочљив значај, док ће сакупљање и употреба жетвених остатака, уместо њиховог уобичајног спаљивања на њивама, представљати приметно побољшање квалитета животне средине“, истакао је ресорни секретар Бјелић.

Он је овом приликом истакао и то да је свака новоотворена електрана показатељ да се наша земља и даље препознаје као плодно тло за нове инвестиције.

„Уз најављени, нови закон о обновљивим изворима енергије, можемо очекивати да ће Војводина и даље бити водећи регион Србије по укупно инсталисаној снази новоизграђених енергетских објеката, који енергију производе из обновљивих извора. Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај и убудуће ће, сходно надлежностима, помагати инвеститорима како саветодавно, тако и убрзањем неопходних процедура и чиниће спону између инвеститора и Министарства“, истакао је Бјелић у Новом Милошеву.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић истакла је колико су овакви пројекти значајни за нашу земљу.

„Ово је за Србију важно, јер поред 28 електрана на биогас имамо још једну и важно је да их 73 градимо данас у Србији. Са око 100 мегавата капацитета, који ће бити инсталисани у наредних годину или две у електранама на биогас у Србији, бићемо земља са више енергије из таквих електрана него Словенија, Хрватска и Црна Гора заједно“, рекла је Зорана Михајловић.

Након што је постројење почело да производи прве киловате, Михајловићева је рекла да је у њега уложено пет милиона евра, као и да ће захваљујући томе 30 људи имати посао.

„Ово је порука коју Влада Србије и Покрајинска влада шаљу када је реч о обновљивим изворима енергије. Ова инвестиција показује у ком смеру ћемо ићи и то много брже него у претходном периоду“, нагласила је Михајловићева. 

Онa је захвалила свим инвеститорима који улажу у област обновљивих извора енергије пошто то значи, како каже, да верују у нашу државу и енергетску политику. Истакла је да ће зато ова година у ресору енергетике бити обележена доношењем нових закона, стратегија и акционих планова.

Биогасна електрана у Новом Милошеву изграђена је за осам месеци упркос пандемији ковида 19 и у њеној изградњи учествовало је више од 150 радника различитих профила.

На отварању објекта у Новом Милошеву званицама су се обратили и председник Општине Нови Бечеј Саша Максимовић, директор компаније „Pepo Energy“ Срђан Бошњаковић и генерални директор Групе МЕТ Бенџамин Лакатос.