TRUBADUR U NOVOM RUHU Jedna od najpopularnijih Verdijevih opera ponovo na sceni Srpskog narodnog pozorišta

U godini velikog jubileja – 120 godina od smrti velikog kompozitora – Opera Srpskog narodnog pozorišta počast odaje Verdijevom romantičarskom triologijom – Trubaru, Travijata, Rigoleto i to u prva tri meseca ove godine. Jedna od najpoznatijih Verdijevih opera “Trubadur” prva je na repertoaru, ali u novom ruhu.
„Kako smo u prošlosti ostvarili izuzetnu saradnji sa rediteljem Aleksandrom Nikolićem u dve predstave, odlučili smo se za modernije režijsko čitanje Trubadura uz tradicionalnu Verdijevu operu. Nikolić je ekspert u spajanju tradicije i potreba savremene publike“, objašnjava direktor opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Libreto za ovu popularnu Verdijevu operu napisali su jedan od najpoznatijih libretista tog doba Salvatore Kamarano, inače potomak stare napuljske porodice dramatičara, slikara, muzičara i glumca, i Leone Emauele Bardare, napuljski pesnik. Verdi je u Trubaduru duboko zahvatio u dramu i muzički karakter likova gledajući u svojim operskim junacima najpre ljude, čoveka sa svim njegovim dobrim i lošim osobinama. Upravo su to nijanse koje svojom obnovom ove predstave ističe reditelj Aleksandar Nikolić. 

„Čini mi se da ćemo neke odnose izvući možda malo više u prvi plan, te neke odnose između sledbenika grofa Lune i sledbenika Aragonskih prinčeva. Priča je sjajna. Besni građanski rat u Španiji, paralelno traje borba za vlas i niko ne odustaje. Sukob kulminira kroz četiri čina opere, kroz četiri dela, kulminira do tačke u kojoj su svi potpuno spremni da ponište sopstvenu egzistenciju samo da isteraju svoj inat.Istovremeno, u srcu svega nalazi jedna čista i iskrena ljubavna priča. Trubadur govori o tome da mora da se pronađe pomirenje istinsko u srcu, da mora da se pronađe način da se živi zajedno ili sledi opšta destrukcija“, priča Nikolić.

U ulozi Grofa Lune biće prvak Opere SNP-a Željko R. Andrić, Leonora je  Danijela Jovanović, Višnja Radosav je Acučena, stara Ciganka, Goran Krneta je Ferando, zapovednik Luninih vojnika, Aja Andrić tumači ulog Ines, a Igor Ksionžik je Ruiz. U debitantskoj ulozi Manrika imaće priliku da vidimo mladog tenora Stevana Karanca, koji će u Srpskom narodnog pozorištu već ostavrio nekoliko debitantskih uloga.

„Svaka prilika i prostor koju pevač dobije da kreira novu ulogu je dragocena, naročito kada su u pitanju velike – pevačke ili naslovne role. One uvek uz sebe nose neke posebne zahteve,  vokalno-tehničke, ali i glumače. Manriko je uloga koju nisam imao u vidiku za skoriji period, ali sam u svojim izmaštavanjima video sebe u toj ulozi upravo na sceni Srpskog narodnog pozorišta, znajući da postoji potreba za tenorom. Sa izvođačke strane, Manriko je velika inspiracija – čovek koji nepkolebljivo veruje u svoje ideale, dok između dve najveće ljubavi, prema majci i prema voljenoj Leonori, časno ne zaboravlja ni jednu ni drugu. Ovom ulogom takođe „kompletiram“ Verdijevu romantičnu trilogiju i naročito me raduje što se to upravo dešava na sceni koju lično volim, uz kolege koje neizmerno cenim i poštujem“, kaže Karanac.
Trubadur je na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u subotu, 30 januara, na sceni Jovan Đorđević, sa početkom u 19.00 časova. Karte su u prodaji na biletarnici Pozorišta.