У ПРИВРЕДНОЈ КОМОРИ ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАН ЈЕ ТЕМАТСКИ СКУП „ ФИНАНСИРАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДЕ У 2021. ГОДИНИ“

У Привредној комори Војводине одржан је тематски скуп  „Финансирање пољопривреде у 2021. години“ у организацији Удружења пољопривреде Привредне коморе Војводине уз медијску подршку „ Дневник- Пољопривредник АД“.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је Привредна комора Војводине  спремна да подржи   овакве скупове  , јер смо у сталном контакту са привредницима и знамо шта су њихови захтеви као и потребе за што бољим пословањем. Да је пољопривреда од великог значаја за привреду Републике Србије а самим тим и АП Војводине  говоре резултати које је пољопривреда постигла у прошлој години упркос пандемији изазваној Ковидом- 19.  Пољопривреда је у 2020 у односу на претходну годину имала раст од 4,4 %. Значајан удео у БДП-у је пољопривреда 7, 7 % за прва три квартала. Статистика показује и да је у 2020. години укупна вредност аграрне спољнотрговинске размене у АП Војводини износила 2, 3 милијарде евра и већа је за 14, 7 % у односу на 2019. годину.  Извоз аграра у 202. у АП Војводини већи је за 13, 6 % нагласио је Вучуревић. Најзначајнији извозни производ аграра је кукуруз , који чини 24, 9 % укупног аграрног извоза Покрајине, а учешће АПВ у извозу кукуруза из Републике Србије је 76%.

Биљана  Петровић, директорица Управе за аграрна плаћања истакла је да је важно да се овакви скупови одржавају. У прошлој години у оквиру подстицаја у Управи за аграрна плаћања исплаћено је  преко 40 милијарди динара ,  од чега је 11 милијарди за подстицаје у руралном развоју. За 2021. годину планирамо да  наставимо са подстицајима  како бисмо помогли нашим пољопривредницима истакла је Петровићева.

Младен  Петреш , помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство  истакао је на скупу да је ресорни секретаријат расписао конкурсе путем којим пружа могућност пољопривредницима  да  аплицирају и представио их појединачно.  Значајно је што се у Привредној комори Војводине често организују скупови посвећени пољопривреди и ми смо ту да их подржимо  како бисмо нашим пољопривредницима пружили што више информација о актуелним мерама помоћи и конкурсима.  

Младен Петковић, секретар Удружења пољопривреде ПКВ  рекао је поздрављајући скуп да  ће управо комора бити ту да на оваквим скуповима  окупи све оне који могу да помогну пољопривреду – како би пружили релевантне информације као и саме пољопривреднике.

На скупу су конкурсне и кредитне линије предтавили и Ђорђе Раковић, директор Гаранцијског фонда АП Војводине , Александар Богдановић, директор Покрајинског фонда за развој пољопривреде и Јелена Тренкић испред Развојног фонда АП Војводине.