ЦЕНТАР ЗА РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЉЕ У НАЈСТАРИЈЕМ ДЕЛУ ГРАДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, директор Дома здравља “Нови Сад“ др Веселин Бојат и заменик генералног директора НИС а.д. Вадим Смирнов обишли су амбуланту Дома здравља у Алмашкој улици бр. 4 која је реконструисана и адаптирана за потребе Градског центра за унапређење репродуктивног здравља, чије формирање су омогућили Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику Републике Србије, Град Нови Сад и компанија НИС а.д. Нови Сад. Реконструкцију објекта вредну 55 милиона динара, финансирали су Град, са 38.333.330,00 динара и Република са 16.666.670,00 динара. Донација НИС а.д. у износу од 15 милиона динара, реализована је у оквиру програма “Заједници заједно 2019“ и то за опремање простора и набавку опреме.

– Поносан сам што добијамо овакав здравствени центар у најстаријем делу града који је намењен онима који тек треба да постану наши суграђани. За мене је ово снажна симболика, победа живота и показатељ да улажемо у све сегменте здравства и поред борбе против вируса Корона. Верујем да ће будуће маме, али и баке и деке, с обзиром на то да ће овде бити формирано саветовалиште и за њих, долазити и да ће им програми бити од користи. Поносни смо на то како ради Дом здравља, а посебно у ковид амбуланти и у оквиру вакцинације грађана. Позивам суграђане да буду одговорни и да се вакцинишу, да што пре дођемо до колективног имунитета. Хвала компанији НИС а.д. и Влади Републике Србије на подршци, а верујем да ће Алмашани бити задовољни што се улаже у њихов крај. На иницијативу Удружења Алмашани и Града, одлуком Владе, цео потез од Алмашке до Саборне цркве је под посебним режимом заштите – истакао је градоначелник Вучевић.

Како је речено током посете, Центар ће имати локални и регионални значај јер ће објединити активности за унапређење репродуктивног здравља и за подршку Програму спровођења популационе политике, а служиће и за едукацију здравствених радника и сарадника, просветних радника, ученика основних и средњих школа у Војводини који би у својим срединама спроводили адекватне активности, али и едуковали друге на том пољу. Окосницу Центра ће чинити Школа за труднице, Саветовалиште за младе, јувенилни гинеколог, стоматолог, патронажне сестре опредељене за праћење раног развоја, а биће формирана три нова саветовалишта и то Школа родитељства, Школа за баке и деке и Саветовалиште за дојење.

– Школа за труднице је бренд Дома здравља и око 1500 трудница током године похађа 15000 часова. Новина је да ћемо вратити јувенилног гинеколога у примарну здравствену заштиту како бисмо имали што здравију популацију. Драго ми је што је простор који је био пред рушењем, сада украс Новог Сада, а реконстуруисан је по инструкцијама Завода за заштиту споменика културе – рекао је др Веселин Бојат и додао да ће у Центру радити између 25 и 30 здравствених радника.- Тешка година је иза нас, али ни ми, ни Град не одустајемо од стратешког опредељења, а то је да се унапреди стандард живота. Имамо изузетну сарадњу, прошле године уложили смо доста новца у модернизацију 10 школа у Новом Саду, а ове године уложићемо у екологију – нагласио је заменик генералног директора НИС а.д. Вадим Смирнов.

Градски центар за унапређење репродуктивног здравља је основан под покровитељством Града Новог Сада са циљем да буде намењен целокупној заједници. У објекту је обезбеђен и простор намењен Удружењу Алмашана.