HOR OPERE SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA OTVARA VRATA! Informativna audicija za nove članove

Nakon nekoliko godina izuzetnog rada i poslednjih nastupa, pred publikom i na otvorenom, Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta organizuje audiciju za mlade pevače, sa ciljem da mladima iz Novog Sada i Vojvodine pruži prilku da steknu iskustvo na sceni i iskustvo rada u profesionalnom horu. 

„Rad u operskom horskom ansamblu je daleko kompleksniji od pevanja u drugim profesionalnim horovima. Počev od toga da zahteva od vas ne samo pevačke sposobnost već i spremnost da se suočite sa ozbiljnim scenskim zadacima. Scenske borbe, koreografske scene, individualni glumački zadaci, manje solističke role, sve je to deo posla horskog pevača u operi, i sve to možete naučiti samo kao deo takvog ansambla.“, objašnjava sekretar hora Jovan Pejić.

Vrata su otvorena pre svega mladim ljudima. Ideja jeste da Opera Srpskog narodnog pozorišta bude ta koja će sa mladim muzičarima raditi na scenskom nastupu, pevanju, čak i upotrebi jezika u operi i scenskom pokretu.

„Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta spada u red najboljih horskih ansambala u regionu. Ono što nas izdvaja od ostalih je činjenica da smo podjednako uspešni kako u operskom repertoaru tako i u klasičnom koncertnom repertoaru ali i u ne standardnim oblicima javnih nastupa u svim muzičkim žanrovima. Upravo zato je važan ovaj trenutak kada Hor Opere Srpskog narodnog pozorišta organizuje audiciju jer pruža mogućnost mladim umetnicima da steknu iskustvo na sceni i iskustvo rada u profesionalnom horu“, objašnjava direktor opere Aleksandar Stankov.

Ovo je ustaljena praksa u velikim svetskim operskim kuća, a neretko se dešava da perspektivni kandidati i ostanu u pozorištu.

Audicija će biti održana 18. marta 2021. godine, u 14:00 sati, na sceni Jovan Đorđević.

Program za audiciju: 

– Jedna kompozicija po izboru

– Zadati horski odlomak iz opere

Kandidati su u obavezi da obezbede korepetitora za izvođenje kompozicije po izboru, a odlomak iz opere će pratiti pozorišni korepetitor.

Partitura u elektronskom obliku biće poslata kandidatu na e-mail adresu, nakon prijave.

Prijava mora da sadrži ime i prezime, datum rođenja, krataku biografiju, kontakt telefon i e-mail adresu. Prijave slati najkasnije do 13. marta 2021. na e-mail adesuaudicija.opera@snp.org.rs