ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „РАВНОПРАВНЕ“

Округли сто „Равноправне“, на којем су учеснице дискутовале о активностима и промовисању родне равноправности, одржан је данас у културној станици Свилара, а једна од говорница на округлом столу била је и председница Скупштине Града Новог Сада MSc Јелена Маринковић Радомировић.

Округли сто одржан је поводом обележавања 8. марта, Међународног дана жена, а организатор скупа, Новосадска женска иницијатива, представила је своје програме и планове који за циљ имају даље унапређење женских и људских права.

– Тема родне равноправности је непресушна и увек имамо нешто да додамо како би родна равноправност заживела у пуном смислу и у свим сферама друштва и живота. То су теме које су важне, о којима треба отворено причати. Од заступљености у политичком и јавном животу, заступљености на радним местима, родном буџетирању, родном финансирању и уопште остварењу различитих права и једнакости у заступљености родне равноправности – поручила је MSc Јелена Маринковић Радомировић током дискусије.

Она је додала да се све ове теме морају остварити кроз институције, а потом и у пракси.

– Желим да се захвалим организаторима на округлом столу, то је још један корак ближи испуњавању и поштовању родне равноправности – казала је MSc Маринковић Радомировић.

Честитајући Новосађанкама Међународни дан жена, она је истовремено апеловала на жене „да се одваже у својим срединама, узму учешће и дају свој допринос када је реч о родној равноправности“.

Поред председнице градске Скупштине, на округлом столу „Равноправне“ учествовала је и представница Амбасаде Краљевине Холандије Ана Сиестске Бринкс, потом одборница Лена Нешовић испред Женске одборничке мреже новосадског парламента, Руководитељка Сигурне женске куће у Новом Саду Нада Падејски Шекеровић и Добрила Марковић испред Удружење грађана „Слобода нема цену“, док је округли сто водила програмска координаторка Новосадске женске иницијативе Наташа Игић.

Осврнувши се на присутност насиља у породици током пандемије и изолације, Нада Падејски Шекеровић истакла је да се не бележи статистички значајан пораст насиља у породици, али и да је ситуација с излоацијом, са кризом која се тиче коронавируса, допринела већој анксиозности, до више проблема међу људским односима. Она је додала да је тренутна попуњеност Сигурне женске куће 120 процената, као и да се број корисника током године мења.

Представница Амбасаде Краљевине Холадније Ана Сиестске Бринкс оценила је да се Међународни дан жена слави већ преко 100 година, те да је помало тужно да и даље морамо да га обележавамо и бавимо се овом темом.

– Што се тиче политика које примењујемо у Холандији, родна равноправност је једна од кључних тема у политици људских права, али резултати у пракси нису увек у складу са тим политикама. Ако желимо да постигнемо родну равноправност, морамо на време да почнемо да мењамо стереотипе, а то се ради од малих ногу, кроз начин одгајања наше деце. Родна равноправност је ствар промене у понашању сваког од нас – закључила је Бринкс.