ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА “ЗНАМЕНИТЕ ЖЕНЕ НОВОГ САДА“ У МУЗЕЈУ ГРАДА НОВОГ САДА

Изложбу “Знамените жене Новог Сада“ коју су организовали Музеј Града Новог Сада, Историјски архив Града Новог Сада и Кућа чуваркућа поводом 8. марта, Међународног дана жена, отворио је данас градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у Музеју на Петроварадинској тврђави. Изложба је конципирана тако да на 21 паноу представи 21 личност, као и предмете које су неке од њих поседовале. У оквиру изложбе посетиоци ће моћи да боље упознају биографије Драге Спасић, Меланије Бугариновић, Милице Стојадиновић Српкиње, Наде Мицић Паквор, Флорике Штефан, Корнелије Ракић, Исидоре Секулић, Милеве Марић Ајнштајн, Софије Соње Маринковић, Јелене Кон, Савке Суботић, Милице Томић, Марије Трандафил, Марије Вегер, Бем Ливије Лилике, Јелене Јовандић, Ержике Мичатек, Анице Савић Ребац, Вере Павловић, Злате Марков Барањи и Олге Хаџић.

– Поносан сам на то како је организован овај осврт на живот хероина Новог Сада, подсећајући нас на новосадски дух и на то колико су му жене снажно допринеле. Изложба је обухватила значајне личности из различитих временских периода и из различитих професија које су задужиле и наш град и наш народ. Ово је симболично велико хвала и данашњим хероинама, здравственим и просветним радницама, припадницама војске и полиције, дамама запосленим у комуналном сектору и у медијима. Та захвалност треба да буде исказана кроз истинску родну равноправност током целе године. Морамо радити више на економском јачању жена, да никада не буду приморане да трпе. Оне у политици постају све заступљеније, али не треба да нас на тако нешто тера закон, него да то буде подразумевајући резултат њиховог залагања – нагласио је градоначелник Вучевић и честитао свим Новосађанкама 8. март.

Директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев рекао је да је било веома сложено изабрати личности које ће бити представљене, те да их има много више које завређују да им се укаже заслужена пажња.

– Обрадили смо период од када је Нови Сад добио титулу слободног краљевског града, па до 20. века. Намера нам је била да кроз кратке животописе, фотографије, и аутентичне предмете покажемо колико су жене, које су иначе стуб породице и државе, биле значајне за историју Новог Сада – истакао је Ђурђев. Директорка Музеја Града Новог Сада Весна Иковић захвалила се градоначелнику на подршци коју је Град пружио у организацији изложбе, истичући да су представљене снажне жене, јунакиње свог времена које су стајале раме уз раме са јачим полом и биле симбол напретка.