ИВАНИШЕВИЋ У МАТИЦИ СРПСКОЈ: РАЗВИЈАТИ ВЕРСКИ И КУЛТУРОЛОШКИ ТУРИЗАМ УЗ ВРЕДНОВАЊЕ ИСТОРИЈЕ И БАШТИНЕ

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић посетио је данас Матицу српску, најстарију српску књижевну, културну и научну институцију, и том приликом разговарао са њеним председником проф др. Драганом Станићем и генералним секретаром др Миланом Мицићем. Састанак је био посвећен дефинисању праваца развоја и унапређења верског, културолошког, али и здравственог и осталих видова туризма на територији АП Војводине.

Покрајински секретар Иванишевић упознао је учеснике с потребом да се наредне године креира нов стратешки документ за период од пет или више година, који подразумева развој туризма у Војводини, те позвао високе представнике ове угледне институције на учешће у радном телу које ће бити формирано тим поводом.

„Потребно је објединити све важне институције. Не можемо говорити о развоју туризма, а да изоставимо традицију и културу, јер се управо кроз традицију и говори о туризму. Културно-историјска баштина свакако је важан туристички потенцијал. И домаћим и страним туристима морамо приближити сва богатства и ресурсе које поседујемо. Акценат ће бити стављен и на извесне видове туризма, тачније на верски, циклотуризам, здравствени и гастротуризам. Потребно нам је неколико основних праваца које ћемо интензивније развијати“, рекао је Иванишевић, подсетивши да је туристичку понуду неопходно обогатити бројним садржајима како би сваки посетилац пронашао себе и своје место у таквој целини.

Секретар је изразио спремност да Матицу српску укључи у све активности и промоцију културног, историјског и других видова туризма у оквиру којих би ова значајна институција имала велики утицај на саму видљивост и аутентичност микролокација и њихових појединачних туристичких аспеката.

Председник Станић је истакао важност културног туризма, који је све заступљенији и значајнији, што ће посебно доћи до изражаја у оквиру манифестација предвиђених за 2022. годину, односно годину у којој је Нови Сад Европска престоница културе.

Секретар Иванишевић је представнике Матице српске позвао и на учешће на дигиталном Сајму предузетништва, који Секретаријат организује у сарадњи са Новосадским сајмом, а који ће бити одржан средином априла, што ће бити прилика да Матица представи свој значај и рад, са посебним акцентом на издавачкој делатности. Библиотека Матице српске садржи више од 3,5 милиона публикација, Галерија изузетну збирку српског ликовног стваралаштва од 18. до 20. века, а сам издавачки центар наставља традицију некадашњег Издавачког предузећа Матице српске, чије су публикације у различитим областима од изузетне важности и квалитета.

Данас је Матица српска веома активан и релевантан чинилац на многим пољима и укључена је у више десетина научних и развојних пројеката, и то у оквиру Одељења за књижевност и језик, Лексикографског одељења, Одељења за друштвене науке, Одељења за природне науке, Одељења за ликовне уметности, Одељења за сценске уметности и музику и Рукописног одељења.