ОТВОРЕН САЈАМ ОБРАЗОВАЊА „ПУТОКАЗИ“

Шеснаести Сајам образовања „Путокази“ отворен је данас на онлајн платформи ExpoOnline.rs Новосадског сајма. Учествује више од 70 излагача, који ће ученицима помоћи око избора уписа у средње школе и на факултете. Због тренутне епидемиолошке ситуације Сајам се ове године први пут одржава у онлајн формату, почев од данас до 26. марта 2021. године.

У оквиру свечаног отварања учесницима су се обратили и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Жолт Сакалаш и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић.

„Наш секретаријат је и ове године финансирао учешће оних средњих школа из АП Војводине које, у складу с могућностима, имају презентације на Сајму. Прилагођавамо се околностима које ни за кога нису лаке, али једнако смо посвећени улагању у најбољу могућу образовну сутрашњицу. Веома бих се обрадовао неком конзервативинијем, уобичајеном издању Сајма већ догодине, да поново имамо прилику да се сретнемо дословно, а не само виртуално“, рекао је Сакалаш.

Као и претходних година, Секретаријат је наставио сарадњу с Педагошким заводом Војводине, а по први пут и са Републичким педагошким заводом Републике Српске, који ће на Сајму такође представити своје активности.
Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да су услови пандемије показали одређене слабости високог образовања, али и многе предности и квалитете.

„Једна од предности ове ситуације је, свакако, интензивна дигитализација високог образовања. Иако нисмо имали спремне акредитоване студијске програме за учење на даљину, врло брзо смо се прилагодили новим условима. За сваку похвалу је напор наставника у високим струковним школама и на факултетима да одговоре овом изазову. Треба похвалити и ученике и студенте, који су прихватили нови начин комуникације, што је показало колико смо спремни и одговорни да у новим условима не изгубимо компас“, казао је секретар Милошевић и додао да наши студијски програми на високим школама и факултетима одишу интернационализацијом.