ПРВА РОМКИЊА НА МЕСТУ ВЕЋНИЦЕ ЗА СПОРТ ОМЛАДИНУ И СОЦИЈАЛНУ ПОЛИТИКУ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

Поводом 8. априла Светског дана Рома председник Општине Сремски Карловци састао се данас с директорком Канцеларије за инклузију Рома Љиљаном Михајловић, покрајинском посланицом Јелена Јовановић,  председником Скупштине општине Сремски Карловци Бобан Петковић и чланицом Општинског већа за омладину и социјалну политику Живана Живановић. Најважнија тема састанка било је унапређење положаја Рома на територији наше општине. Размењена су искуства о животу, образовању и раду ромских породица.

– Ближи нам се јубилеј, педесет година од када је Ромска заједница призната као етничка односно национална група и ми смо једно од насеља у Србији које свакако има поред бројних националних припадности и Ромску заједницу, која активно узима учешће како у политици тако и у невладином сектору. Поносан сам, што је наше Општинско веће тако структуирано, да имамо представнике различитих верских и националних група – рекао је Стојкечић.

Покрајинска посланица Јелена Јовановић, нагласила је, да Сремски Карловци могу да послуже као пример добре праксе другим локалним самоуправама.

– Изузетно је важно што што се припадница ромске националне заједнице налази на функцији члана општинског већа. То је посебно важна чињеница у светлу обележавања јубилеја. У последњих неколико година, много је већа видљивост ромске заједнице, а то све захваљујући локалној самоуправи. Хвала вам што излазите на терен и тражите конкретне начине да  помогнете у решавању проблема Рома, због чега се и види помак у односу на претходне године – пола века еманципације и интеграције Рома – рекла је Јелена Јовановић.

Љиљана Михајловиц в.д. директорке је приликом посете нагласила да је веома вазно да стварамо друство једнаких шанси јер је то оно чему треба да тежимо. Подршка државе је суштинска и најважнија у остваривању елементарних права. Опстина Сремски Карловци једна од Војвођанских опстина која то промовисе и тези ка томе на прави начин.

На крају састанка Живана Живановић већница за спорт, омладину и социјалну политику се захвалила на посети гошћама и захвалила својим претпостављенима у општини Сремски Карловци на пруженој подршци у интеграцији ромске популације на територији Сремски Карловци.