ДЕЛЕГАЦИЈА СЛОВАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ ПОСЕТИЛА НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић са сарадницима састао се са делегацијом Словачке Републике на чијем челу су били државни секретар Министарства спољних и европских послова Ингрид Броцкова и амбасадор Словачке Републике Њ. Е. Федор Росоха.

Званичници су разговарали о досадашњој плодотворној сарадњи две земље и важности словачке националне заједнице у Новом Саду, Војводини и Србији. Градоначелник Вучевић још једном се захвалио на подршци коју је Новом Саду пружила Словачка Република у борби против вируса Корона, нагласивши да је солидарност веома важна у временима када је друштво суочено са великим изазовом и када је угрожено здравље људи.

Он је такође рекао да словачка култура и традиција представљају део идентитета Новог Сада и чинe га оним што јесте, а то је мултинационална заједница која је светао пример када је реч о хармоничном суживоту и неговању различитости.

На састанку је оцењено да је веома добра идеја да се у Новом Саду формира обједињени Словачки културни центар, с обзиром на то да су у њему смештене важне установе Словака у области културе и просвете.

Представници Словачке Републике и Града констатовали су да постоји велики потенцијал за развијање сарадње, те да би на економском плану требало да буде појачана. Традиционално добри односи две земље, активна билатерална сарaдања и пуна подршка коју Словачка Република пружа Србији на путу ка Европској Унији оцењени су као повољно тлo за плодотворне заједничке пројекте на локалном нивоу.