ОТВАРАЈУЋА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА „ЗАЈЕДНИЧКИ РАЗВОЈ ПРЕКОГРАНИЧНЕ МРЕЖЕ БИЦИКЛИСТИЧКИХ СТАЗА КОЈA ИМА ПРИСТУП ПРИРОДИ“ – ECOBIKENET

У Привредној комори Војводине данас је одржана отварајућа конференција пројекта под називом „Заједнички развој прекограничне мреже бициклистичких стаза којa има приступ природи“ – Ekobikenet. Водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за привреду и туризам, а партнери су Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и НИФ – компанија за развој националне инфраструктуре, пројектни партнер из Мађарске.

Пројекат је започет 1. децембра 2020. године и трајаће 18 месеци, са укупним буџетом од преко 350.000 евра, а реализује се у оквиру трећег позива Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска–Србија.

У својству представника водећег партнера на пројекту, покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић истакао је да је идеја развоја циклотуризма, односно туризма намењеног посетиоцима који пролазе Европу на бициклу, веома значајна.

,,Говоримо о безмало 18.000 туриста у периоду пре пандемије који су прошли кроз Војводину бициклом. Заједно са другим секретаријатима настојаћемо да помогнемо још више ову идеју и нове гране туризма, као и друге идеје које ће довести што већи број туриста у Војводину. Ова бициклистичка стаза, познатија као ,,Најбоље на Истоку“, креће од Норвешке, и завршава се у Грчкој, дуга је преко 6.000 километара и генерише знатан број туриста“, рекао је Иванишевић, додавши да је идеја Покрајинске владе и Секретаријата за привреду да се у Војводини развијају сви видови туризма.

,,Партнери смо на једном пројекту који је веома битан за развој наше привреде и туризма, али је и показатељ потенцијала животне средине наше земље, јер ће предвиђена бициклистичка траса пролазити добрим делом кроз Србију. Она обухвата велики број земаља, што значи да ће сви туристи вољни да возе бицикл моћи да преноће на појединим локацијама и да виде шта то Србија нуди. Потребно је припремити пројектно-техничку документацију, која је услов за почетак изградње те стазе“, рекла је подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак.

Појединости о самом пројекту представили су менаџер пројекта Милан Иличић из Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, као и Лоранд Вигх из Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

Пројекат ,,EcoBikeNet“ се односи на израду одговарајуће пројектно-техничке документације за изградњу бициклистичке стазе и туристичке сигнализације ка заштићеним подручјима на делу руте Еуровело 11, што је предуслов за изградњу бициклистичких стаза кроз Мађарску и Србију на тој рути. Овај коридор дефинише Европска бициклистичка федерација са циљем да повеже север и југ европског континента.

Реализација ових задатака представља допринос пројектних партнера развоју међународног бициклистичког коридора Еуровело 11. С обзиром на то да је рута на деоници која пролази кроз територију Републике Србије земљана стаза дуж насипа у незадовољавајућем стању, предвиђена је израда неопходне пројектно-техничке документације.

Бициклистичке стазе које буду изграђене на основу те документације, као и постављена туристичка сигнализација ка заштићеним подручјима, знатно ће допринети промовисању здравијег начина живота, измештању бициклистичког саобраћаја са главних путева на којима се тренутно одвија, као и развоју циклотуризма и екотуризма.