МИРОВИЋ ОТВОРИО ИЗЛОЖБУ „ТАКО СУ ГОВОРИЛИ НАШИ ПРЕЦИ“

Председник Покрајинске владе Игор Мировић отворио је данас у Музеју Војводине изложбу „Тако су говорили наши преци“ Српског националног савета Црне Горе, која има за циљ да осавремени и актуелизује знамените историјске личности и поједине историјске периоде српског народа у Црној Гори.
“Ова изложба је својеврсни мозаик великих и вечних речи и мисли које су кроз векове изговарали и записивали они највећи међу нама – од Светог Симеона и Светог Саве, Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског, Петра Петровића Његоша и књаза и краља Николе, до Сердар Јанка Вукотића и бескрајног мноштва других чији су животи и дела незаобилазне константе нашег индентитета и данас и у времену које долази“, рекао је председник Мировић.
Мисли и речи поменутих великана о Србима, свом пореклу и идентитету, како је констатовао, трају толико дуго и толико су нам важне данас зато што су то речи љубави, оданости, јединства и заједништва – баш оног што је сачувало и одржало не само наш српски народ, већ и све друге народе у искушењима којима су били изложени.


„Ова изложба је сублимација самог темеља нашег постојања и вечан путоказ наше будућности“, казао је председник Мировић.
Он је истакао да су величанствене литије које су пре годину и по дана започеле у Црној Гори и које су довеле до политичких промена, омогућиле да снажан српски дух Црне Горе поново васкрсне, а да тај дух видимо и у порукама великана које приказује ова изложба.
„Државе се стварају и нестају, али дух народа као што су то они говорили, треба да живи и живеће и у временима испред нас“, навео је Мировић и поручио да ће Покрајинска влада и убудуће подржавати националне институције српског народа у Црној Гори.
„Српски народ у Црној Гори бори се за очување сопственог идентитета. Покушавамо да сачувамо оно што смо наследили од наших предака и овим пројектом желимо да дамо допринос развоју заједништва и слоге“, рекао је председник Српског националог савета Црне Горе Момчило Вуксановић, уз поруку да „ако не можемо бити у једној држави због стицаја околности, обавезно будемо у једној култури“.