ОБЕЛЕЖЕНЕ 173 ГОДИНЕ ОД СТВАРАЊА СРПСКЕ ВОЈВОДИНЕ

У Покрајинској влади вечерас је обележена 173. годишњица Мајске скупштине, одржане у Сремским Карловцима 13. и 15. маја 1848. године, на којој је проглашено стварање Српске Војводине.
„Данас обележавамо велики дан – дан на који је начињен први значајан корак ка остварењу великих снова не само српског, него и других народа који су у то време живели у овом делу тадашње Аустроугарске – снова о слободи, једнакости и уједињењу“, рекао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.
Српска Војводина створена 1848. године није трајала дуго, али се, како је председник истакао, чврсто угнездила у срцу и свести народа, што је довело до тога да седам деценија касније – 25. новембра 1918. године, на Великој народној скупштини у Новом Саду, када се Војводина присајединила Краљевини Србији – снови о слободи, једнакости и уједињењу буду и досањани.
Мировић је казао да је прошлост изузетно важна, као искуство, поука и као путоказ, и да је зато никада не смемо и нећемо је заборавити, поручиши да је Војводина данас заједничка кућа за све који у њој складно и равноправно живе.
„Војводина је нераскидиви део Србије који је коначно изашао из несхватљиве фазе економске регресије и развојне инфериорности и који се вратио улози која му по свему припада – улози покретача и носиоца развоја целе наше земље. И тако ће, у то нико не треба да сумња, бити и сутра“, навео је председник Мировић и додао да то потврђују и железнички и друмски коридори, мостови, фабрике и научно-технолошки паркови, здравствене установе и све друго што „већ градимо и што ћемо градити и изградити у будућности“.
Он је истакао да је Војводина данас, а биће то и убудуће, носилац највиших заједничких и појединачних стваралачких домета у свим сферама друштвеног живота.
„Та и таква Војводина наш је заједнички циљ и одговорност – према нашим прецима, који су је стварали кроз вековну борбу, чији део је била и Мајска скупштина из 1848. године – и обавеза да је генерцијама које ће доћи после нас предамо још богатију, још успешнију и још просперитетнију него што је сада“, поручио је Мировић.
Овом приликом, председник је уручио покрајинска признања за 2020. годину у областима науке и уметности „Милутин Миланковић“ и „Павле Јовановић“ – редовном професору Факултета за спорт и физичко васпитање Универзитета у Новом Саду проф. др Сергеју М. Остојићу, односно академском сликару Драгану Стојкову.
„Ова награда је за мене снажан доказ препознавања изузетних научних резултата свих наших научника и још један пример подршке научно-истраживачкој делатности од стране Покрајинскe владе“, рекао је Остојић након уручења признања.
Драган Стојков захвалио је на награди Покрајинској влади и предлагачу за то признање Галерији Матице српске.
Свечаности поводом 15. маја, Дана од покрајинског значаја, присуствовали су и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и потпредседници Скупштине, потпредседници и чланови Покрајинске владе, председник Матице српске Драган Станић, добитници покрајинских признања из претходних година и други.