CELA SEZONA U JEDNOM DAHU Pozor! Pozorište! – piše Dragoljub Selaković

CELA SEZONA U JEDNOM DAHU

Svodeći rezultate ove izuzetno teške sezone (2020/2021) za sva pozorišta, koju su obeležile mnoge nepredviđene okolnosti prouzrokovane pandemijom COVID-19, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház se ipak može pohvaliti da je uspešno privodi kraju. Pripremiti i izvesti četiri premijere u ovako teškim okolnostima se može smatrati podvigom.

Ne odustajući od svojih redovnih aktivnosti Novosadsko pozorište- Újvidéki Színház i ove godine će obradovati svoju vernu publiku izvođenjem svih izvedenih premijernih predstava iz protekle sezone. Početkom sledeće sedmice novosađani će imati priliku da, četiri večeri za redom, u jednom dahu, pogledaju sve novitete sa repertoara jednog od najboljih pozorišta u regionu, po oceni mnogih relevantnih teatarskih znalaca. Ovaj, možemo slobodno reći, festival, nazvan „Mini sezona“, započinje sa izuzetnim ostvarenjem „Paravani“, Žana Ženea u režiji poznatog bosansko-hercegovačkog reditelja Dina Mustafića, u ponedeljak 24.maja, 17h. u kojoj će  sjani ansambl predvođen Robertom Ožvarom, gledaoce odvesti u pustinjsku vrućinu prožetu duhom revolucije.

Sutradan, 25.maja sa početkom u 18h, publika će moći da vidi sjajnu predstavu „Nosorog“, Ežena Joneska u režiji znamenitog reditelja Nikite Milivojevića, u kojoj će publika moći da se upozna sa nadljudskom borbom pojedinca u očuvanju sopstvenih principa i karaktera, te kako se pojedinac veoma teško nosi sa masovnom histerijom koja se proizvodi bezobzirnom manipulacijom.

Već u sredu 26.maja, 18h, imaćemo priliku da vidimo najnoviju premijeru jednog od najboljih reditelja sa ovih prostora, Borisa Liješevića, rađenu po tekstu Klausa Mana, „Mefisto“, sa nadahnutim Aronom Balažom u još jednoj sjajnoj glavnoj ulozi uz nemerljiv doprinos celokupnog ansambla. Ova predstava je dugo bila zabranjena u jer je bazirana na životopisu poznatog nemačkog glumca Gustafa Gründgensa a govori nam o ceni koju je platio da bi izgradio karijeru u nacističkoj Nemačkoj.

„Mini sezona“ se završava u četvrtak 27.maja, 19 h, veselo kao što je i red, sa raspevanom „Seljačkom operom“, u režiji Atile Keresteša, u kojoj ćemo se upoznati sa slatkim svadbenim zgodama i “gorkim” porodičnim nezgodama začinjenih sa puno muzičkih numera. Sigurni smo da će publika uživati u ovim izvanrednim pozorišnim ostvarenjima.