ОДРЖАНА 12. ВОЈВОЂАНСКА КОСИДБА У БАЧКОМ ДОБРОМ ПОЉУ

Првом овогодишњом а Дванаестом војвођанском косидбом у Бачком Добром Пољу, отворена је у недељу, 23. маја 2021. сезона традиционалних манифестација косидби. Косили су јуниори, даме и искусни учесници многих оваквих манифестација из Србије, Републике Српске и региона а било је и почетника у овом занату. Организатори манифестације су Удружење „Војвођанска косидба” и Туристичка организација Врбас уз подршку Представништва Републике Српске у Србији.

На почетку извлачења бројева за кошење, водитељ је подсетио да је ову традицију у Бачком Добром Пољу започео Радоје Раонић. Једно време је парцела за кошење у центру села коришћена за друге сврхе, да би залагањем Цвијете Цеце Кнежевић намена простора ипак остављена за ову манифестацију. Уз такмичење у ручном кошењу ове оштре и захтевне траве, организован је и културно-уметнички програм, базар као и такмичење у дечјим и горшачким вештинама. У забавном делу програма све учеснике је забављао народни певач Миломир Миљанић – Миљан. За то време стручни жири који су сачињавали Драгомир Милић – Бабо, Славиша Рујевић и Ново Тешић, морао је да донесе многе тешке одлуке.

Тако је треће место за војвођанску косидбу 2021. припало је Зорану Ракити, друго Небојши Спасојевићу а први је био Недељко Керлец. Треће место међу јуниорима припало је Стефану Керкезу, друго место Вуку Малиновићу и прво Милошу Шкорићу.

Прва међу дамама била је Стојка Беатовић, друга Стојна Дукић а трећа Сања Шошкић. Додељене су и награде за витешке игре као и награда за најлепшу ношњу учесника.

Текст и фото: В. Раонић;