АМБАСАДОР КРАЉЕВИНЕ НОРВЕШКЕ ПОСЕТИО ГРАДСКУ КУЋУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је у Градској кући амбасадора Краљевине Норвешке у Републици Србији Њ. Е. Јорна Еугена Јелстада. Градоначелник му је пожелео добродошлицу, а амбасадор се захвалио на срдачном пријему и истакао да је то његова прва званична посета Новом Саду.

Они су разговарали о организацији конференције на тему циркуларне економије, која би у септембру требала да се одржи у четири града у Србији, међу којима је и Нови Сад. Тај пројекат ће се одвијати под покровитељством Нордијског савета министара, а циљ је упознавање локалних самоуправа у Србији са примерима добре праксе нордијских земаља. У питању је изналажење најбољих решења у области климатских промена, као и на пољима ефикаснијег управљања отпадом, унапређења рециклаже, смањења потрошње сировина и емисије загађења.

Амбасадор је нагласио да ће организацију новосадске конференције преузети амбасада Краљевине Норвешке и да ће тиме бити постављен темељ за дугорочну сарадњу између амбасада нордијских земаља, институција, компанија и експерата са локалним партнерима.

На састанку је отворена тема промоције пословних активности између нордијских и локалних компанија и институција, а саговорници су истакли да је много области које би могле бити у фокусу потенцијалне сарадње у наредном периоду, а тичу се иновација, дигитализације, корпоративне друштвене одговорности и заштите животне средине.