ZLATNE ISKRE ZA PLAVOG ZECA Pozor! Pozorište! – piše Dragoljub Selaković

foto: plakat

Smirivanjem zdravstvene situacije svi se polako vraćamo u normalne okvire i polako počinjemo da se bavimo redovnim aktivnostima, tako je i Pozorište mladih nastavilo sa „redovnim“ dobijanjem nagrada na međunarodnim i domaćim lutkarskim festivalima. Samo mesec dana nakon 51. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, koji su zbog pandemije COVID-19 održani u on-line formatu, na kojem je osvojilo dve nagrade sa predstavom “Debela”, Pozorište mladih je ponovo u Kragujevcu “zaiskrilo” i obradovalo svoju vernu, dečiji, publiku. Naime u Kragujevcu je, od 17. do 20. maja, održan 23.međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ (Golden sparkle) na kome su učestvovali lutkari iz šest zemalja. U takmičarskom delu programa učestvovali su: Pozorište lutaka iz Mostara (Bosna i Hercegovina) sa predstavom „Dečak koji je sanjao more; Kazalište lutaka Rijeka (Hrvatska) predstava „Oh la la“; Pozorište „Osobnjak“ – Sant Petersburg (Rusija) predstava „Gerdina soba“; Državno lutkarsko pozorište Ruse (Bugarska) predstava „Pinokio“; Pozorište „Zero en conducta Co.“- Barcelona (Španija) predstava „Nimio: minimalne istorije ispričane rukama“; Lutkovno gledališče Maribor (Slovenija), još jedan „Pinokio“ i Pozorište mladih iz Novog Sada sa, najnovijom, lutkarskom predstavom „Potraga za plavim zecom“.

Nakon odgledanih predstava stručni žiri: Dragana Miloševski Popova, predsednik (rediteljka i glumica iz Skoplja), Davor Dragojević (glumac i reditelj iz Podgorice) i Ana Kolbjanova (scenografkinja i kreatorka lutaka iz Ukrajine) je Pozorištu mladih dodelio dve “Zlatne iskre”:

– nagradu za glumačko ostvarenje, Ansamblu predstave “Potraga za plavim zecom” (Mariji Radovanov, Slobodanu Ninkoviću i Saši Latinoviću) i

– nagradu za dramaturgiju autorskom timu (Irina Subakov, Marija Radovanov, Slobodan Ninković, Saša Latinović i Emilija Mrdaković).  

Možemo sa radošću da primetimo da je „Plavi zec“ već posle mesec dana nakon premijere počeo da uspešnim nastupima na festivalima i naravno ansamblu ovom prilikom čestitamo!