ПРЕДСЕДНИК СЛОВЕНАЧКЕ ОПШТИНЕ ЛЕНДАВА ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са председником словеначке Општине Лендава Јанезом Мађаром у Градској кући. С обзиром на то да је ово први сусрет представника два града, они су међусобно представили јединице локалне самоуправе наглашавајући привредне и туристичке потенцијале Лендаве и Новог Сада, а с тим у вези су разговарали и  о успостављању потенцијалне сарадње.

Градоначелник Вучевић је истакао одличну сарадњу Новог Сада и словеначке престонице Љубљане, као и континуирану кооперацију са Марибором, градом који је пружио велику подршку Новом Саду у кандидатури за Европску престоницу културе. Он је нагласио да се Друштво   Словенаца  „Кредарица“  које дуже од две деценије функционише у Новом Саду веома истиче својим активностима и доприноси јачању мултикултурализма по којем је град надалеко познат.

Јанез Мађар је рекао да се нада да ће сличну сарадњу Нови Сад у будућности остварити и са Градом Лендавом и да ће она бити подједнако плодоносна и дугорочна. У разговору је наглашено да Општина Лендава припада Помурској регији у Словенији и да скоро половину становништва чине припадници мађарске националне мањине у тој држави. Председник општине Мађар је похвалио традицију одржавања Дана словеначке културе, привреде и туризма, која се сваке године организује уз подршку Града Новог Сада и изразио жељу да се том пројекту придружи и Лендава.

Делегација из Лендаве је градоначелнику уручила на поклон уметничку слику Роберта Подпечана, портрет недавно преминулог чувеног кантаутора Ђорђа Балашевића, који у једној од својих песама спомиње овај словеначки град.