ОТВАРАЈУЋА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА – „Унапређење капацитета јавних служби у области управљања отпадом у прекограничном региону“

У петак, 28. маја 2021. године, у хотелу „Срем“ у Сремској Митровици, одржана је Отварајућа конференција пројекта „Унапређење капацитета јавних служби у области управљања отпадом у прекограничном региону“, који се реализује у оквиру Другог позива Интерег – ИПА програма прекограничне сарадње Србија- Босна и Херцеговина.

Водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, а партнери су: Министарство за просторно планирање, грађевинарство и екологију Републике Српске из Бања Луке, Републичка управа за инспекцијске послове, Инспекторат Републике Српске из Бања Луке и Јавна научноистраживачка установа Институт за заштиту и екологију Републике Српске из Бања Луке.

Отварајућа конференција је била прилика да се на свечан начин обележи почетак сарадње на заједничким пројектним активностима.

Испред Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине скуп је поздравила подсекретарка Бранкица Табак речима подршке за успешну реализацију. Испред пројектних партнера обратили су се Свјетлана Радусин, помоћник министра за просторно планирање, грађевинарство и екологију Републике Српске из Бања Луке, Драган Мијовић, помоћник директора и главни републички урбанистичко – грађевински и еколошки инспектор Републичке управе за инспекцијске послове, Инспекторат Републике Српске, Бања Луке и Предраг Илић, директор Јавне научноистраживачке установе Института за заштиту и екологију Републике Српске из Бања Луке истичући институционални и регионални значај пројекта за сваког партнера.

Немања Ерцег, в.д. помоћника покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине и менаџер пројекта представио је значај пројекта, пројектне циљеве, очекиване резултате и активности током пројекта и истакао значај пројекта за подизање капацитета администрације и инспекције у области управљања отпадом и отпадним водама.

Пројекат је почео са реализацијом 05. априла 2021. године и трајаће 18 месеци, до 04. октобра 2022. године. Укупни буџет пројекта износи 516.938,13 ЕУР-а, а кофинансирање ЕУ (ИПА) фонда износи 84,99 % или максимално 439.345,71 ЕУР. Главни циљ пројекта је побољшање одрживог планирања заштите животне средине унапређивањем јавне службе (администрација, систем инспекције и надзора) у вези са чврстим отпадом и управљањем отпадним водама.

Очекивани резултати пројекта су:

  1. Ојачани капацитети надлежних органа за заштиту животне средине

  2. Повећана ефикасност инспекције заштите животне средине

  3. Побољшани систем мониторинга животне средине

  4. Побољшана сарадња са еколошким невладиним организацијама