НОВИ САД ДОБИО ИГРАЛИШТЕ „ПИПИ ДУГА ЧАРАПА“

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са амбасадором Краљевине Шведске Њ. Е. Јаном Лундином присуствовао презентацији успешно окончаног пројекта изградње „Пипи игралишта“ у Новом Саду. Представљању пројекта у Градској кући присуствовали су и представници многобројних друштвено-одговорних шведских фирми које су учестовале у финансирању постављања новог игралишта. Тзв. “Пипи игралиштe” постављено је поводом 75. рођендана Пипи Дуге Чарапе који се обележава ове године.

– Негујемо континуитет у сарадњи са Амбасадом Краљевине Шведске и то кроз више пројеката у нашем граду. У години обележавања рођендана овог лика шведске књижевнице Астрид Линдгрен, заједно истичемо значај бајковите приче о Пипи Дугој Чарапи, која ипак има и дубоку симболичну вредност о правима детета. Ово је и својеврсна круна сарадње Града и Амбасаде и захваљујем на петогодишњој плодотворној сарадњи амбасадору Јану Лундину. Ово дечје игралиште, на углу Булевара патријарха Павла и Банијске улице, никло је баш у делу града који се рапидно развија, који је новом инфраструктуром и објектима препорођен, а сада су малишани из тог кварта добили дивно игралиште. Захвалност дугујемо и шведским компанијама које послују у нашој земљи и које су дале свој допринос у реализацији тог пројекта – рекао је градоначелник Милош Вучевић и подсетио на још један недавно реализован пројекат, где је посредством Амбасаде Краљевине Шведске и компаније ИКЕА, дечја библиотека у делу града Шангај опремљена потпуно новим садржајима.

Амбасадор Краљевине Шведске Њ. Е. Јан Лундин је истакао да је то игралиште поклон шведских компанија за децу Новог Сада, као и то да су справе на игралишту прилагођене и деци са посебним потребама.

– Пипи Дуга Чарапа је лик који је симбол снажног детета које има своју идеју о томе шта је праведено и спроводи ту идеју у дело, а при томе има веома тешку и сложену породичну ситуацију. Она се у тим околностима бори за остваривање својих права, а њена прича деценијама скреће пажњу целокупном друштву да би управо тако требало да буде организовано, да деца буду заштићена и да уживају сва права – рекао је амбасадор и нагласио да га радује то што се припрема нови Закон о породици и правима детета, где нема места насиљу и да ће то бити позитиван допринос правима детета у Србији.

Игралиште је спонзорисало 12 шведских фирми са седиштем у Србији, уз покровитељство и асистенцију Амбасаде Краљевине Шведске у Србији, а то су АстраЗенека, Пејком, Бровекс, Хускварна, ИКЕА, Секуритас, СистемЕр, Атлас Копко, Катена Медиа, Тетра Пак, Пароко и Унимет. Град Нови Сад, као партнер у реализацији пројекта, обезбедио је локацију и потребне грађевинске дозволе. Циљ пројекта „Пипи игралишта“ је јачање билатералних односа између Краљевине Шведске и Републике Србије, као и промоција шведске дечје књижевности и права детета. Град Нови Сад има директне везе са познатом шведском ауторком Астрид Линдгрен, јер је током посете Новом Саду 1985. године, она била гост на традиционалним Змајевим дечјим играма и том приликом примила Повељу игара.