ЕВРОПСКИ ДАН ЗА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

Председник Сталне конференције градова и општина (СКГО), градоначелник Сомбора Антонио Ратковић учествовао је данас на првом обележавању Европског дана за локалне самоуправе, који је организовала СКГО у сарадњи са Министарством за европске интеграције Републике Србије и Делегацијом ЕУ у Србији.

Европски дан за локалне самоуправе је догађај који се први пут одржава ове године, као платформа за промоцију Европске уније и њених  вредности према локалној самоуправи, али и као могућност и прилика за  размену информација о тренутном стању у процесу приступања Србије ЕУ и  размену знања о различитим политикама и законодавству ЕУ и праксама  релевантним за локални ниво.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић овом приликом истакао је да је неспорно да локалне и регионалне власти имају веома важну улогу у обликовању европске будућности, да су оне незаобилазан фактор, и да институције ЕУ све више разумеју да политике и програми ЕУ морају одговарати правим потребама грађана локалних заједница.

„Процес приступања једне земље ЕУ мора да укључи локалне самоуправе и њихове грађане, како би, са једне стране, одражавао истинске потребе и приоритете развоја локалних заједница, а са друге стране приближио европске стандарде, политике ЕУ и њене вредности тим истим грађанима. Несметана и правовремена комуникација и проток информација између ЕУ, националног и локалног нивоа од највеће је важности у овом процесу приближавања европских стандарада нашим грађанима. У том смислу, СКГО, као национално удружење локалних власти, делује као средиште знања и информација, окупљајући различите актере у процесу интеграције у ЕУ“ рекао је Ратковић.

Извор: Град Сомбор