КРАЈ “ТУГЕ”, ОБЕЛЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД РАКЕТИРАЊА КИКИНДСКЕ КАСАРНЕ

На данашњи дан навршиле су се 22 године од ракетирања некадашње кикиндске касарне “Серво Михаљ”. Тим поводом у центру града, код спомен плоче са именима 37 настрадалих суграђана током НАТО агресије и ратова 90-тих и скулптуре „Туга“, одржан је комеморативни скуп. Паљењем свећа и полагањем венаца и цвећа, суграђани су се присетили дешавања у ноћи између 31. маја и 1. јуна 1999. године. Тада се на мети НАТО бомбардера нашла кикиндска касарна на коју су испаљене четири ракете. Три су погодиле циљ, а четврта завршила у оближњој њиви где се још увек налази. Сећања на ноћ страха и неизвесности и даље су присутна, а многи Кикинђани добро памте шта се тада догодило. Младен Богдан, председник градске Скупштине, рекао је да те 1999. године, наш град није избегао овај, како је нагласио, варварски чин НАТО алијансе:

-Срећом, није било људских жртава. Међутим, оно што смо доживели остаће вечно запамћено. Страх који смо тада осетили добро се памти. а ово јесте црни датум у историји Кикинде. Трудићемо се да на достојанствен начин и даље обележавамо овај датум. Упалили смо свеће и одали пошту суграђанима чија су имена уклесана на спомен плочи крај скулптуре „Туга”. Овај варварски чин опростићемо ако будемо могли, али га заборавити нећемо никако – поручио је Богдан. Поред осталих, комеморативном скупу је присуствовао и Владимир Радојчић, председник Скупштине Српских ратних ветерана Кикинда:

-Чланови овог удружења труде да сачувају сећања на све жртве и страдања током ратних година. Можемо да опростимо, али не и да заборавимо, због нас самих и будућих генерација. Захваљујем се свима коју су данас дошли да упале свеће и положе цвеће- изјаво је Радојчић.

Извор: Град Кикинда