DEMOKRATIJA U NOVOSADSKOM POZORIŠTU

Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház će pred kraj ove neuobičajene sezone  svoje verene gledaoce obradovati sa još dve premijere, kako nam je saopšteno na jučašnjoj konferenciji za medije u toj renomiranoj kući, povodom prvih izvođenja u Novom Sadu 3. i 4. jun, (pretpremijera i premijera) predstave „Demokratija“, po tekstu Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića.

Na konferenciji su se, pored reditelja, medijima obratili direktor Novosadskog pozorišta / Újvidéki Színház, Valentin Vencel i glumci: Ivana Nikolić, Tamara Aleksić, Ozren Grabarić, Arpad Mesaroš i Gabor Pongo. Beogradska premijera se desila 15.maja u Beogradskom dramskom pozorištu koje je koproducent ovog veoma značajnog projekta.

Kako je naglasio g. Vencel, posebna vrednost ovog projekta je sadražana u tome što u ovim smutnim vremenima, kada se svakodnevno suočavamo sa raznovrsnim podelama, imamo priliku da prisustvujemo spajanju i saradnji tri glumačke škole iz  gradova koji su nekada bili u mnogo prisnijim odnosima. Naime, u predstavi učestvuju glumci: Ivana Nikolić i Tamara Aleksić (Beogradsko dramsko pozorište), Ozren Grabarić (DK Gavela – Zagreb), Arpad Mesaroš i Gabor Pongo (Novosadsko pozorište/ Újvidéki Színház).

Reditelj Veljko Mićunović je podvukao da je izuzetno srećan što je imao priliku da sarađuje sa raznovrsnom ali izuzetno kvalitetnom ekipom koja mu je u mnogome pomogla da dobije željeni rezultat. „Pokušavali smo da istražimo taj pojam demokratije, šta je demokratija danas, šta ona nama danas znači, da li je primenjiva u današnjem vremenu, u kulturi današnjeg društva ili je u tom nekom novom sistemu koji živimo ona već prevaziđena…“

Arpad Mesaroš se u svom obraćanju zahvalio beogradskim kolegama na izuzetno toplom prijemu i da nije očekivao da će biti tako „otvoreni“ prema njima jer kada „čovek dođe sa periferije uvek ima osećaj frustracije izazvan pitanjem kako će ga primiti u glavnom gradu, proces rada je bio divan i svakom mom kolegi mogu samo da poželim da ima priliku da učestvuje u radu sa tako kvalitetnim umetnicima kao što su on Gabor Pongo imali priliku tokom mesec i po dana“, koliko su proveli tokom rada na ovoj predstavi. Na kraju je citirao kolegu Ozrena Grabarića: „Demokratija može da se uspostavi jedino onda kada su svi pojedinci u jednoj državi voljni da ispoštuju zakone i pravila koji su uspostavljeni a to očekivanje je već utopija“.

Ozren Grabarić je rekao da je takođe bio pomalo uplašen iako je već ranije gostovao nekoliko puta u Beogradu ali da je oduševljen sa prijemom i radom na ovom projektu i takođe naglasio da je to bio rad koji se samo može poželeti. I ostali učesnici su se pohvalno izrazili o procesu rada na predstavi i zaželeli da publika uživa u gledanju predstave kao što su oni uživali tokom rada na stvaranju „Demokratije“.

Predstava Demokratija je šesta premijera Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház u 47. sezoni, do kraja je najavljena i praizvedba projekta Bludni dani Kuratog Džonija, po tekstu našeg mladog ali već afirimisanog sugrađanina Filipa Grujića, koja je planirana za 17. jun, sa kojom će ova teška ali ipak uspešna sezona biti završena.