ГРАД НОВИ САД И АДМИНИСТРАЦИЈА ПЕТРОГРАДСКОГ РЕЈОНА САНКТ-ПЕТЕРБУРГА ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се данас у администрацији Петроградског округа у Руској Федерацији са шефом управе тог округа Иваном Александровичем Громовим и са њим потписао Споразум о сарадњи између Новог Сада и Санкт-Петербурга. Споразум је потписан у циљу одржавања и јачања односа који постоје између Руске Федерације и Републике Србије, настојећи да се даље развија свестрана сарадња заснована на равноправности, и како би се ефикасно допринело ширењу и јачању економске и хуманитарне сарадње, развоју научно-техничких и културних веза.

– Од данас је новосадска породица градова-пријатеља богатија за још једног члана, а то је Петроградски рејон Санкт-Петербурга што су заиста дивне вести за све Новосађане. Сарадња  започета 2005. године, сада је крунисана формалним потписивањем Споразума о пријатељству. Оно што је можда најлепше у садржају тог споразума, јесте то што је велики део наше будуће сарадње дефинисан, не само у области комуналних делатности, или привреде, већ и кроз културну размену наших ученика и студената, оних који представљају будућност и који ће наставити да јачају пријатељство између градова две земље. С нестрпљењем чекам узвратну посету наших домаћина и радујемо се наставку ширења мреже пријатеља Новог Сада, јер наш град то заслужује – рекао је градоначелник Милош Вучевић и захвалио домаћину Ивану Александровичу и Петроградској администрацији на пријатељској атмосфери и срдачном односу. 

Потписивањем Споразума обе стране су се обавезале да ће доприносити ширењу и продубљивању дугорочне сарадње у областима комуналних услуга, урбанизма, културе,  привреде и туризма, као и у социјалној сфери и примени система „Smart City“ . У Споразуму је прецизирано да ће у потпуности бити подстицан развој односа ради интензивирања директних економских веза и размене искустава између организација цивилног друштва, привредних субјеката, институција у сфери науке, културе, образовања и здравства. Посебно је наглашено одржавање заједничких форума, пословних сусрета, размена делегација ученика и наставника, размена искустава у раду омладинских организација и спровођење заједничких спортских манифестација.

Овај Споразум потписан је на основу Споразума о сарадњи између Администрације Петроградског рејона Санкт-Петербурга Руске Федерације и Града Новог Сада Републике Србије и Црне Горе од 12. маја 2005. године.