КВАЛИТЕТНИ КУЛТУРНИ ПРОГРАМИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ У СВИМ НАСЕЉИМА ОПШТИНЕ

Деца и млади са територије општине Пећинци и током ове године имаће прилику да учествују и прате квалитетне културно-уметничке и образовне програме у пећиначком Културном центру захваљујући финансијској подршци Министарства културе и јавног информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и пећиначке локалне самоуправе који су издвојили око седамсто хиљада динара за реализацију три пројекта под окриљем ове установе.

Директор Културног центра Јован Деврња ових дана је потписао уговоре о реализацији пројеката са потпредседницом Владе и министарком културе и информисања Републике Србије Мајом Гојковић, и са покрајинском секретарком за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драганом Милошевић у Српском народном позоришту у Новом Саду. Директор Деврња је том приликом истакао да је циљ свих пројеката да култура буде доступна и у мањим срединама каква је наша.

„Трудили смо се да у реализацију пројеката укључимо најмлађе, децу предшколског, основношколског и средњошколског узраста, као и децу и младе са сметњама у развоју из свих 15 насеља наше општине и пружимо им прилику да буду, не само учесници, већ и креатори квалитетних културно-уметничких и образовних програма у којима ће уживати током јесени. Желео бих да се захвалим ресорном министарству и покрајинском секретаријату који све ове године подржавају наше идеје, а посебно бих истакао подршку пећиначке локалне самоуправе која је издвојила финансијска средства и помогла да култура стигне до сваког детета и омладинца у нашој средини. Иако нас је епидемија изазвана корона вирусом приморала да културне садржаје презентујемо онлајн путем нашег званичног ЈуТјуб канала, жељни смо директног сусрета са публиком на предстојећим догађајима“ – каже Деврња.

Ресорно министарсво четврти пут за редом подржало је реализацију манифестације „Сајам културе младих на селу“ у Пећинцима, а поред тога по први пут подржало је и реализацију пројекта „Заједно у ритму на селу са децом и младима са сметњама у развоју – Тело као инструмент“ који ће се одржати почетком јесени, а како нам је рекао координатор ова два пројекта Слободан Станковић, Сајам културе младих на селу је седмодневна манифестација која деци и младима са територије општине Пећинци и околине пружа прилику да искажу свој таленат у разним уметничким областима, као и да се нада да ће предстојеће јесени манифестација бити организована уживо у сали Културног центра уз присуство публике.

“Драго нам је што смо у креирање културно-уметничких и образовних садржаја у нашој локалној заједници укључили и децу и младе са сметњама у развоју, као и кориснике Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју у Суботишту који функционишу при пећиначком Центру за социјални рад. Учесници у пројекту биће у прилици да овладају техником телесне перкусије и науче како своје тело могу користити као инструмент што ће им умногоме помоћи у њиховом развоју“ – изјавио је Станковић.

Ресорни секретаријат по трећи пут издвојио је средства за реализацију пројекта „Заједно у ритму на селу у Пећинцима – Класична музика у цртаном филму“ чије активности ће се одржати током октобра. По речима координаторке овог пројекта Браниславе Трифуновић циљ пројекта је да се најмлађи из свих насеља наше општине упознају са класичном музиком и њеном применом.

„Желимо укажемо на значај класике за опште образовање и развој личности, обогатимо њихов звучни фонд, затим да повежемо концепте из области музике са праксом, упознамо их са клавиром и гитаром, али и да укључимо децу и младе са сметњама у развоју у музичко стваралаштво путем Орфовог инструментаријума“ – казала је Трифуновић.

И док се припрема реализација поменутих пројеката, чије активности ће уследити на јесен, из Културног центра најављују да се увелико ради и на припреми програма седмог по реду „Пећиначког културног лета“ који ће ове године бити усмерен на децу и младе, тако да ће летњи месеци у пећиначкој општини бити испуњени представама за децу, али и концертима музике различитих жанрова.

Извор: Општина Пећинци