ДРАГАНА МИЛОШЕВИЋ: ЦИЉ ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ ЈЕ ОЧУВАЊЕ БОГАТЕ ЛЕПЕЗЕ ВОЈВОЂАНСКИХ РАЗЛИЧИТОСТИ

„Богатство националних мањина – националних заједница на територији АП Војводине јесте наш бисер, наша посебност и нешто што нас је одавно поставило на светску мапу културе“, рекла је данас у Холу Покрајинске владе Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама уручујући уговоре корисницима који су добили средства на конкурсу за финансирање односно суфинансирање пројеката од значаја за културу и уметност националних мањина – националних заједница у АП Војводини у 2021. години.

Укупна вредност подржаних пројеката у областима заштите нематеријалног културног наслеђа и савременог уметничког стваралаштва и издавачке делатности на језицима националних мањина – националних заједница у АП Војводини износи 8,6 милиона динара.

„Посебна је част и задовољство што смо у прилици да за 135 сјајних пројеката, који истичу неговање културе, традиције и обичаја, манифестације и издаваштво националних мањина – националних заједница, издвојимо осам милиона и шестсто хиљада динара, у намери и жељи да та средства из године у годину буду све већа“, истакла је Милошевићева.

„Бројне националне заједнице, које су вековима у суживоту на овим просторима и преплићу се у својим различитостима, јесу наш понос и нешто што је од посебног значаја за целу Покрајинску владу и секретаријат на чијем сам челу“, рекла је Драгана Милошевић. Она је додала да се поред редовних конкурсних линија финансијска подршка даје и преко завода за културу свих националних мањина у АП Војводини, чији су суоснивачи Покрајина и национални савети националних мањина.

Осим Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, како је нагласила Драгана Милошевић, и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице такође им пружа значајну финансијску подршку.

У име корисника средстава речи захвалности упутио је Стеван Бешлић, председник Буњевачког културног центра у Бајмоку, који је добио средства за одржавање традицоналне манифестације „Дани буњевачке културе“ крајем августа.