ОТКРИВЕН СПОМЕНИК КАРОЉУ БИРОУ

На Тргу републике, испред Градске куће данас је откривен споменик Карољу Бироу (1864-1952), бившем градоначелнику Суботице који је оставио велики траг у животу овог града. Споменик је открио иницијатор његовог подизања Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и председник Савеза војвођанских Мађара, а посао је реализовала Фондација „Карољ Биро“. Церемонији свечаног откривања присуствовали су градоначелник Суботице Стеван Бакић, председник Скупштине града др Балинт Пастор, чланови Градског већа, представници политичких партија и удружења и бројни грађани.

Скупштина града Суботице је 28. маја 2020. године једногласно подржала одлуку о подизању три нова споменика, међу којима је и споменик Карољу Бироу. Споменик чини јединствену целину са претходно постављеном макетом Градске куће и огласним стубом који сада има нову улогу.

Карољ Биро је на челу Суботице био 16 година, од  1902. до 1918. године, али у животу града није оставио трага само по дужини управљања него и због тога што је у том периоду Суботица добила изглед достојан слободног краљевског града. Највеће дело које је створио је Градска кућа, по пројекту Марсела и Комора, која је свечано отворена 1912. године.  Тада су свечано отворени и објекти на Палићком језеру – Велика тераса, Музички павиљон, Женски штранд и Водоторањ.

Упркос свему овоме, дело Кароља Бироа је неправедно заборављено у историји града, а подизањем споменика је достојно се чува успомена на њега.

„Откривајући овај споменик као да прозивамо духа, доскора многи нису ни знали како изгледа Карољ Биро, као што није позната ни чињеница да је умро у беди и сиромаштву у 88. години, не зна се која кућа му је припадала јер на њој нема спомен табле, као што у Суботици не постоји ниједна улица која носи његово име.  Треба да захвалимо историчарима што је његова интелектуална заоставштина и нешто мало ствари сачувано. Његово име никада није укаљано, ни за време рата, ни у вршењу јавне службе, а опет је његово име избрисано из историје града“, истакао је Иштван Пастор.

Карољ Биро је сада поново постао део суботичке свакодневице, рекао је Пастор, подсећајући да је Биро говорио да ће град напредовати, ако се тада још увек неразвијена пољопривреда, индустрија и трговина заједно развијају.

„Захваљујући томе, град и јесте напредовао, упркос многим противљењима. Говорим о визији развијања града човека који није омаловажавао становнике, није гледао са висине менталитет Суботичана. Догађаји су га могли сломити, али нису. Није се понизио ни када је било најтеже. Суботица је ћутала, али људи нису заборавили његов дух. Зато је ово празник тог момента. Суботица је јединствен град, увек су је три националне заједнице доживљавале својом, историју обележавају периоду када су живели једни поред других, као и периоди када су били једни против других. Откривање споменика је прекретница јер се њиме брише тај нездрави и за нас неприхвтљив став о својатању града. Ми смо за заједнички напредак, заједничку свакодневицу“, нагласио је Иштван Пастор.

Јавна и политичка улога Кароља Бироа, додао је, заслужују поштовање и могу нам бити пример.

„Суботица добија своју равнотежу која јој је идеолошким приступом одузета. Наш циљ је да створимо урбану средину средњевропског миљеа, који се развија. Политичка сарадња и проналажење партнера се такође заснива на дилеми одговорности, као што је и чин постављање овог споменика. Разрешење Кароља Бироа је била унутрашња мађарска ствар, није смењен уласком српске војске, то је снажно подгревана градска легенда од које користи имају само они који не желе сарадњу националних заједница. То је учинио национални савет, који је и одбио његов захтев за пензију, то је био мађарско-мађарски обрачун у непоправљивом поступку“, закључио је Иштван Пастор.

Извор: Град Суботица