У БУДИМПЕШТИ ОДРЖАНО „ВЕЧЕ СРПСКЕ ПИСАНЕ РЕЧИ“

У просторијама Културног и медијског центра „Српски венац“ у Будимпешти, одржана је манифестација „Вече српске писане речи“, којом су обележене три деценије самосталног српског новинског издаваштва у Мађарској и презентовани сегменти стваралаштва десетак песника и прозаиста, који стварају на српском језику.

После поздравних речи директорке КМЦ-а „Српски венац“ Зорице Јурковић Ембер, главни и одговорни уредник „Српских недељних ковина“ Драган Јаковљевић, који је био и модрератор програма, разговарао је са Драгомиром Дујмовом, истраживачем историјата српске штампе у Угарској и Петром Милошевићем, првим главним и одговорним уредником некадашњих „Српских народних новина“, основаним пре тачно три деценије, који је евоцирао своје успомене на то време.

У другом делу вечери, своје песме и краће одломке из прозних дела читали су њихови аутори, од којих су многи чланови редакције српског недељника у Мађарској.

При крају програма, сарадницима некадашњих „Српских народних новина“ и данашњих „Српских недељних новина“ Зорица Јурковић Ембер је у име установе на чијем је челу, уручила захвалнице за дугогодишњи драгоцен допринос информисању српске заједнице у Мађарској. Уручено је такође и традиционално признање СНН-а „Теодор Павловић“, о чему детаљније пишемо у наредном броју штампаног издања.

Извор: снновине