ЈУБИЛАРНОМ МАНИФЕСТАЦИЈОМ „ДАНИ ЈЕГРИЧКЕ“ ОБЕЛЕЖЕН И СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

             У парку природе „Јегричка“ у Темерину, данас је успешно одржана десета по реду манифестација „Дани Јегричке“. Управо овај датум, 5. јуни, наменски је изабран како би се уједно обележио и Светски дан заштите животне средине.

ЈВП „Воде Војводине“ сваке године традиционално обележава ову манифестацију уз подршку и дугогодишњу сарадњу са општином Темерин и Туристичком организацијом општине Темерин. Организован је едукативан и креативан програм, а све у складу са прописаним епидемиолошким мерама на отвореном.

            Јубиларна манифестација окупила је тридесетак деце основношколског узраста која су учествовала у ликовној и еколошкој радионици, малој школи риболова и присуствовала демонстрацији извиђачких вештина.

Овогодишњи програм био је изузетно богат, садржајан и разнолик, а конципиран је тако да једна група деце буде на едукативној тури у вожњи катамараном “Чигра”, док су остале групе биле распоређене по креативним радионицама. Након успешно спроведене организације, све је завршено дружењем на отвореном и поделом поклон пакетића основцима.

Као и претходних година, главни циљ манифестације „Дани Јегричке“ је едукација деце о значају очувања животне средине и ширењу свести локалног становништва о овом заштићеном подручју, водотоцима и каналима у Војводини.

Напомињемо да је Парк природе „Јегричка“ од изузетног значаја о чему говори податак да се налази на листи подручја од међународног значаја за птице. Управо на овом простору могу се видети многе мочварне птице, а најинтересантнија је тзв. чигра, по чему је Јегричка позната јер је управо овде и њено друго станиште.

Све то је довољно да се нађе на еко мапи Војводине, а уз праву промоцију поспешује се и рентабилност овог заштићеног природног добра.