У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине, Градска управа за заштиту животне средине организовала је конференцију у Ректорату Новосадског универзитета. На конференцији је представљен Географско-информациони систем (ГИС) зелених површина Града Новог Сада, први корак у формирању Kатастра зеленила који је препознат као важан инструмент за заштиту животне средине, спречавање њеног уништавања и стварање могућности за одрживу валоризацију постојећих и планирања нових зелених површина.

Конференцији је присуствовао заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић који је указао на значај бриге о заштити животне средине и на потребу за јачањем свести и заједничким деловањем како би Нови Сад био чистији и зеленији град.  

– Град активно ради на унапређењу животне средине. У протеклих девет година засадили смо преко 50.000 садница, покренули смо акцију “Оживимо паркове“, а Ново Насеље ће после 40 година коначно добити нови парк. На последњој седници Скупштине Града смо усвојили план за  изградњу Ботаничке баште, први у земљи покренули акцију за доделу субвенције за куповину бицикала и изградили постројење за третман зеленог отпада. Осим тога, планирамо изградњу пречистача отпадних вода и регионалну депонију, подизање нових зелено-медоносних површина и формирање малих урбаних зелених површина, у сарадњи са скупштинама станара. Сарадња са грађанима и струком нам је веома важна и зато смо омогућили да представници цивилног сектора учествују у раду Савета за заштиту животне средине Скупштине Града – изјавио је заменик градоначелника Милан Ђурић.

На Конференцији су говорили и председник Савета градоначелника Новог Сада за пружање стручне помоћи у предузимању активности у озелењавању и пошумљавању градских површина проф. др Саша Орловић, директор Департмана за биологију и екологију Природно-математичког факултета проф. др Горан Аначков, представник компаније „МаpSoft“ која је израдила платформу ГИС зелених површина Момир Митровић и представница радне групе „Зелена столица“ Ивана Гојковић.

Према речима проф. др Саше Орловића ГИС зелених површина Града, омогућиће плански, ефикасно и економично управљање зеленилом на територији Новог Сада.

– Први корак је да све снимимо из ваздуха. Како би свако стабло добило свој број и атрибут морамо да спроведемо многе активности и тај посао ћемо радити у сарадњи са студентима. Када га завршимо знаћемо тачно колико у Новом Саду имамо стабала, травнатих површина или жбуња и у каквом су стању и шта се радило или је потребно да се уради са њима. Потребно је неколико година како бисмо имали такву базу података- истакао је проф. др Саша Орловић и додао – Чланови Савета активно прегледају планове и пројекте који се тичу озелењавања и трудимо се да дамо одређена решења и унапредимо ситуацију по том питању. Чињеница је да нам увек треба више зелених површина. Нови Сад је град који расте, а подаци којима располажемо говоре о томе да имамо око 36 посто дрвећа и жбуња, што је више од трећине. То се не односи само на јавне, већ и на приватне парцеле, али то зеленило је ту и врши своју функцију.