КРОВ НАД ГЛАВОМ ЗА 4 ПОРОДИЦЕ

Председник општине Пећинци Синиша Ђокић уручио је јуче уговоре за куповину 4 сеоске куће са окућницом избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске са пребивалиштем на територији пећиначке општине.

Средства за куповину кућа са окућницом је обезбедио Комесаријат за избеглице и миграције у оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП) у Републици Србији, потпројекат 8, а председник Ђокић је нагласио да је захваљујући одличној сарадњи са Комесаријатом у пећиначкој општини много урађено на решавању стамбеног питања избеглих и интерно расељених лица.

“Пећиначка локална самоуправа је од 2012. године, у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције кроз разне програме стамбеног збрињавања, обезбедила кров над главом за 132 породице. Данашњим уручењем уговора стамбено смо збринули још четири избегличке породице, које на овај начин трајно постају део наше локалне заједнице. У току је изградња 2 стамбене зграде у Шимановцима, чиме ћемо збринути још 27 избегличких породица. Наставићемо да аплицирамо за средства на јавним позивима Комесаријата, док све избегличке породице на територији наше општине не буду стамбено збринуте” – рекао је први човек пећиначке општине.

Породица Радаковић, пореклом из Босанске Крупе, од сада ће живети у Суботишту, а како нам је рекла Сава Радаковић дан потписивања уговора је дан који је дуго чекала.

“Ја сам данас најсрећнија жена на свету, јер после толико година добијам кров над главом” – казала је Радаковић.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Извор: Општина Пећинци