НОВЕ ЦВЕТНЕ РУНДЕЛЕ НА БАГЉАШУ, ИСПРЕД ЗГРАДЕ НЕКАДАШЊЕГ “КОМИТЕТА” И ЦВЕТНИ АРАНЖМАНИ И ЗИДОВИ НА ТРГУ СЛОБОДЕ

Било је у претходним годинама више покушаја уређења једне од највећих зелених површина у оквиру тржног центра на Багљашу, али без очекиваних и трајнијих резултата. Пре неколико дана, радници ЈКП “Чистоћа и зеленило” у потпуности су преуредили ову површину и формирали нову цветну рунделу, а уз цвеће засадили и неколико стабала и жбунастих форми. У средишту рунделе постављен је цветни аранжман – лептир, а рундела је оивичена белом украсном ризлом и браон малчом око садница и лептира. Уз две клупе и оближњу фонтану, оформљен је пријатан кутак и на најлепши начин уређена једна прометна микролокација.

На Тргу слободе такође су постављена четири цветна аранжмана, у облику бидермајера, шешира и цвета, а највише реакција пролазника и фотографисања изазива бидермајер увијен у трску – изгледом као да га је неко или ветар “оборио на земљу”, док се пажљиво не погледа и схвати да му је положај управо такав – хоризонталан.

По први пут, ове године су на тргу постављена и два цветна зида, у рундели испред Народног музеја, Народног позоришта и Савремене галерије. Оплемењен је и донедавно неуређен простор испред зграде некадашњег “Комитета”, у Улици краља Петра Првог, а иза споменика посвећеног погинулим у ратним сукобима од 1991-1999. године. Комбинација украсних лишћара и четинара, цвећа, ризле и малча донела је и нову визуру споменику, где ће већ 28. јуна, на Видовдан, бити уприличена церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалим суграђанима. 

Током пролећа ЈКП “Чистоћа и зеленило” из основа је уредило више јавних површина у граду – по сличном принципу, комбинацијом садног материјала, цвећа и украсне подлоге – тако да сасвим нову слику сада пружају раскрсница на улазу у град код индустријске зоне “Југоисток”, почетак Улице војводе Петра Бојовића, простор испред зграде у Улици Бригадира Ристића пре надвожњака на Багљашу, Трг др Зорана Ђинђића… 

Извор: Град Зрењанин