КОНТИУИРАНА ПОДРШКА ПЧЕЛАРИМА, НОВА ОПРЕМА СТИГЛА У БАНАТСКУ ТОПОЛУ

Град Кикинда током последње три године реализује програм подршке пољопривреди и руралног развоја, а њиме су обухваћени и пчелари. Поред набавке опреме, овдашњим произвођачима меда се омогућује и набавка нових ројева. Приликом посете пчеларима у Банатској Тополи, Далибор Оличков, руководилац Одсека за пољопривреду, потврдио је да је произвођачима меда опредељено укупно 1,2 милиона динара:

-За набавку пчеларске опреме издвојено је 800.000 динара, а остатак за нова пчелиња друштва. Попут претходних година и ове су средства најпре утрошена за набавку опреме. Конкурс за набавку пчелињих друштава још увек је отворен, будући да сва расположива средства у те свртхе још нису утрошена. То није једина доба вест за наше пчеларе. Град Кикинда потписао је Декларацију о заштити пчела, која је настала на иницијативу НАЛЕД-а, УСАИД, СПОС-а и Владе Војводине. Потписници се обавезују да воде рачуна о пчеларима и удружењима и да унапређују њихов рад. Посебна пажња посвећује се едукација пчелара, али и ратара јер користе пестициде. Недавно усвојена градска одлука о заштити пољопривредних имања прецизира испашу пчела. Предност имају пчелари са подручја града Кикинде, док они из других крајева Србије морају да имају сагласност власника парцеле да кошнице поставе на његов посед. Да се поштује одлука, провераваће пољочувари-појаснио је Оличков. Да сваки вид помоћи пчеларима много значи потврдио је Ференц Тури, председник Удружења пчелара “Банатска жута пчела” из Банатске Тополе:

-Удружење окупља 15 пчелара који располажу са близу 500 кошница. Резултати која сам постигао претходних година мотивисали су још неке мештане да додатни извор прихода потраже у пчеларству. Иначе, шест година се бавим пчеларством и имам 130 кошница . До опреме за врцање меда, вредне 28.000 динара, дошао сам захваљујући конкурсу локалне самоуправе- рекао је Ференц Тури.

Извор: Град Кикинда