PANČEVO: IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „VREME” OD 15. JUNA

U Foajeu Kulturnog centra Pančeva od  15. do 30. juna, biće predstavljena izložba fotografija „Vreme” Vukašina Delevića, navodi 013info.

Ciklus „Vreme” Vukašina Delevića, uslovno rečeno, čine dve vrste fotografija. Jedno su pejzaži, mahom magle i neba, koji bi se možda zajednički mogli nazvati, onako prustovski, traganjem za izgubljenim vremenom, jer nas crno-bela tehnika uz poigravanje svetlošću vodi u potpuno vanvremenski prostor, po mnogo čemu fantazmagoričan. Od sunca koje se probija kroz oblake, uzburkane vode i još uzburkanijih vidika, ispresecanih ponekom jednako nestvarnom građevinom, simbolika protoka vremena, ali i preklapanja vremena i prostora, neminovno budi snažne emocije.

Međutim, ta emotivna dimenzija dodatno je naglašena onom drugom grupom fotografija, koja bi se u ovom toku misli mogla definisati kao ponovo pronađeno vreme. Slike ljudi, uz poigravanje višestrukom ekspozicijom, stvaraju utisak neprekidnog kretanja, stalnog komešanja i previranja čovečanstva, opet izmešteno negde potpuno izvan opipljive realnosti. I upravo zbog te neuhvatljivosti, iz čitave serije fotografija provejava pre svega misao o neograničenosti, pa samim tim i čistoj, nesvodljivoj slobodi. Da li je to metafora ljudske misli, duha, ili pak čistih nepatvorenih osećanja, na kraju nije ni bitno – za svakog od nas će biti drugačije – ali bitan je osećaj koji se kod posmatrača budi, osećaj snage i dinamike, neprestanog kretanja unapred i nežnog, pomalo maglovitog optimizma.

Kreativnost koja stoji iza serije „Vreme” neminovno je i u nagoveštaju… Samim tim što nijedna fotografija ne pruža definitivne odgovore, ali navodi na razmišljanje i omogućava nam vlastita tumačenja brojnih slojeva značenja koji se tu mogu utkati, baš kao i što su i ljudi na tim fotografijama neuhvatljivi i višestruki, Vukašinov svet predstavlja jedinstvenu kombinaciju umetničkog i prisnog, izgubljenog i ponovo nađenog vremena.

Miloš Grujović

Izvor: 013info