У СРПСКОЈ ЦРЊИ СВЕЧАНО ЈЕ ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА ЂУРИНИ ДАНИ – ЛИПАРСКЕ ВЕЧЕРИ

Овом манифестацијом се слави и негује сећање на лик и дело Ђуре Јакшића.

Пре 60 година организовани су први пут Ђурини дани – Липарске вечери. Од тада без прекида ова манифестација из године у годину у време када липа цвета у Српској Црњи окупља љубитеље уметности.

Награда Ђура Јакшић за 2021.годину додељена је Радивоју Шајтинцу за збирку песама „Авети аватара“.

„Генерације и генерације оних који су на Ђури посвећенички начин вратили рођеном језику оно што им је дао, кроз поезију кроз стих и мислим да је то велика ствар то што чува Црња то је велика ствар“, рекао је Шајтинац.

Након много година поново је организована ликовна колонија у сусрет манифестацији Липарске вечери. 10 уметника пет дана је стварало дела у родном селу Ђуре Јакшића.

У Војводини је мало манифестација које се непрекидно одржавају овако дуг период, те су Ђурини дани од изузетног значаја не само из угла културе и уметности, већ и туризма и привреде.

„Да није оваквих манифестација које нас подсете да се живело и пре нас а и да ће се живети пре нас и да ово село нисмо направили ми него да нам је неко дао да уживамо у њему и да ми треба да га оставимо у таквом стању да неко ужива“, рекао је Ненад Иванишевић, покрајински секретар за привреду и туризам.

Током недељу дана колико траје манифестација Ђурини дани-Липарске вечери у Српској Црњи посетиоци имају прилику да уживају у изложбама, позоришним представама, књижевним, поетским и музичким вечерима.