МИСТЕР ВОРКИ – ГРАН ПРИ 8. ФЕСТИВАЛА АМЕРИЧКОМ ФИЛМУ „FISHIES“

Међународни фестивал једноминутног и кратког филма „Мистер Ворки“, осми по реду, одржан је  од 9. до 13. јуна у Културном центру „Брана Црнчевић“ и Завичајном музеју Рума.

Према избору селектора Фестивала, филмског режисера Марка Костића, у такмичарском програму једноминутних филмова, приказано је 120 филмова из 40 земаља. О томе која су најбоља приказана остварења одлучивао је трочлани жири у саставу Маша Нешковић, филмска редитељка из Београда, Жарко Иванов, редитељ и продуцент из Скопља и Роналд Панза, театролог из Мостара.

У такмичарском програму краткометражних филмова под називом „9413“ приказан је  21 филм. О томе који је кратки филм најбољи одлучио је  Иван Велисављевић, драматург и филмски критичар из Београда.  

У обе категорије, једноминутног и кратког филма, било је и осам домаћих филмова.

Поред филмова у такмичарском програму, организатор „Ворки Тим“ је  приказао и кратке експерименалне и анимиране филмове који су имали успешан фестивалски живот у протекле две године.

Главна тема 8. Међународног фестивала једноминутног и кратког филма је „Cinema in Tune“ што је и тема свих филмова који су приказани у такмичарском, али и пратећим програмима. Ову тему је пратила  и изложба „Воркапић-филм и музика“.

На Фестивалу је презентован и Омладински културни центар „Абрашевић“ из Мостара, о којем је говорио Роналд Панза, вд директор овог центра, али и члан стручног жирија Фестивала за једноминутне филмове. Током Фестивала Панза је водио и радионице на којој су полазници истраживали аутентичан звук Руме.

Оснивач и организатор Фестивала је Независни филмски центар „Ворки тим“ из Руме, који наставља своју мисију пропаганде живота и дела великана филмске уметности Славољуба Славка Воркапића који је рођен у Добринцима. Коорганизатори су били Културни центар „Брана Црнчевић“ и Завичајни музеј Рума.

Покровитељи „Мистер Ворки“ фестивала су Општина Рума и Министарство културе и јавног информисања.

Награде 8. Фестивала „Мистер Ворки“

Жири публике је за најбољи филм прогласио филм „ЛЕО“ из Ирана, редитеља Моеина Рухоламинија.

Трочлани стручни жири је доделио и три специјалне награде, као и награду за најбољи страни једноминутни филм који је добила ауторка Ирина Рубина из Немачке за филм  „Black Snot & Golden Squares“, док је најбољи домаћи филм „Little Man“ у режији Стева Маровића и Николе Ђелошевића.

Гран При фестивала је добио филм  „Fishies“ из САД  у режији Парис Паркс.

Када је реч о наградама за кратки филм, најбољи је домаћи филм „Ја сам број/ I am number“ који је режирао Зоран Таировић.

Специјална награда је припала канадско-аустријском филму „edge of doom“, режисерке Михаеле Грил.

НАГРАДЕ

Извор: Општина Рума