НАКОН 24. ЛИКОВНОГ САБОРОВАЊА, У НОВИМ КОЗАРЦИМА УСКОРО НОВЕ КОЛОНИЈЕ

Уз учешће сликара из Вршца, Зрењанина, Врбаса, Новог Бечеја, Бачке Паланке и Новом Сада, у Новим Козарцима је одржано 24. ликовно саборовање посвећено икони Мајци Богородици Тројеручици, а на тему „Катарза“. Домаћин традиционалне ликовне колоније било је Удружење грађана „Крила анђела“. Председник Скупштине удружења „Крила анђела“, Милан Рељић, истакао да ово саборовање, као и сва претходна, за циљ има очување српског националног идентитета:

-Као и сваке године, уметници стварају на задату тему, техником по жељи. Настале радове изложићемо у Кикинди, Новом Саду и Београду. Овог лета, ово неће бити једино ликовно саборовање. Колоније ћемо организовати током јуна и јула- најавио је Рељић. Према оцени Жарка Ђукића, сликара и иконописца из Пивница код Бачке Паланке, спој ликовне уметности, традиције и религије представља најбољи начин да се очува национални идентитет:

-Учесник сам бројних колонија, па и на овој, на којој сам, на неки начин и селектор. Не могу а да не споменем Светлану Цецу Миладић, нашу колегиницу. Иако није могла физички да буде са нама јер је у Словенији, овде су изложени њени радови- навео је Ђукић. Да ће из Нових Козараца понети најлепше утиске потврдила је Тамара Берановски, академска уметница из Врбаса. Она је председница Удружења ликовних уметника општине Врбас:

-Са радошћу сам прихватила позив колега из „Крила анђела“, а договорили смо и сарадњу наша два удружења. Ово је мој први боравак у овим крајевима. Домаћини су се потрудили да наш боравак овде буде посебан. Мени је тема овог саборавања била веома привлачна- признала је она.

Извор: Град Кикинда