ПОЛОЖЕН КАМЕН ТЕМЕЉАЦ ЗА НОВИ ВРТИЋ У РУМИ- МИНИСТАР РУЖИЋ: РУМА ЈЕ МОДЕЛ КАКО ТРЕБА ДА ИЗГЛЕДА ОЗБИЉНА ЛОКАЛНА САМОУПРАВА

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и председник Општине Рума Слађан Манчић положили су данас камен темељац за изградњу новог вртића у Руми – Коцкице 2.

Нови вртић, у улици Алексе Шантића, простираће се на наа преко 2.600 метара квадратних, а изградњу Општина Рума у целости финасира сопственим средствима у износу од око 131,7 милиона динара.

Објекат  ће имати укупно 12 соба, четири за јаслице и осам за децу обданишног узраста,  вишенаменску салу, трпезарију, простор за администрацију, техничке просторије, лекарску собу, фискултурну салу. Вредност опреме и намештаја је преко 16 милиона динара,  а за спољно спољње уређење са мобилијаром биће издвојено нешто преко 11,5 милиона динара.

„Иградња вртића решиће бројне проблема како нас у локалној самоуправи, али тако и наших суграђана везаних за смештај њихове деце у предшколској установи, то је нешто што смо обећали прошле године и ево улазимо у реализацију. Ми смо ове године уписали 1711 деце, 300 више него претходне године. Имамо на листи близу 40-оро деце, што није велики број у односу на период од пре, рецимо, пет година. Изградњом овог вртића добијамо максималан простор за још 280 деце. Дугорочно ћемо решити потенцијални проблем мањка места за упис, мада је то леп проблем који се појављује, само нека број деце  расте, ми смо ту да обезбедимо услове да свима предшколско образовање буде доступно и не само то, оно је код нас и бесплатно већ четири године“, поручио је председник Манчић, захваливши се министру Ружићу на посети.

„Многи нису веровали када смо најављивали да ће вртић у Руми бити бесплатан, испоставило се да је то могуће, сада после четири године многи иду нашим стопама. Ми идемо и корак даље као пионири смо покренули и пројекат бесплатних уџбеника за све основце на територији наше општине, готово 3.700 основаца је од локалне самоуправе добило потпуно бесплатне уџбенике и радне свеске. Ми смо на то поносни као и на сарадњу са Владом Србије, министарством просвете и захвалио бих се министру Ружићу који је дозволио да у Руми од наредне школске године оформимо у Пољопривредној, врло брзо Средњој стручној школи, нови смер –  стоматолошка сестра, образовни профил који не постоји ни у једној школи у Срему“, казао је Манчић нагласивши да су сви пројекти које Општина Рума самостално финансира дошли као производ добре државне политике, која је у Руми покренула привреду и омогућила економски просперитет општине у срцу Срема.

Министар просвете и први потпредседник Владе РС Бранко Ружић је истакао да је Рума је модел како треба да озбиљна локална самоуправа

„Први пут у ових кратких 6-7 месеци да присуствујем камену  темељцу једног важног инфраструктурног објекта, пре свега за васпитно – образовни систем у коме је јединица локалне самоуправе инвеститор. Ово је камен темељац за установу у којој отпочиње изградња личне и етичке, психолошке вертикале сваке личности, место где ће се деца социјализовати и где ће се стицати прва знања и зато је важно да улажемо што више како би сва та деца постала интегрални део система – наше Србија, како би они давали свој допсинос након завршетка школовања и помогли да се Србија на прави начин развија. Мислим да је Рума управо, рекао бих, модел како једна озбиља локална самоуправа треба да функционише на читавој територији Републике Србије. Наравно да у Руми постоје одређене компаративне предности, па и у читавом Срему, у односу на неке друге крајеве широм наше земље, али је такође важно да те компаративне предности мора неко да афирмише и да их искористи и како би привукао инвеститоре. Мислим да је то управо председник Манчић и његов тим успео у овом претходном периоду, није скромно рећи да имате једног од најбољих председника општине на територији читаве Републиие Србије“, оценио је Ружић и додао да се нада да ће следеће године присуствовати отварању вртића, уз опаску да попут Мркоњића верује да ће се цео посао успешно завршити – пре рока.

Непосредно пре полагања камена темељца председник Манчић је у Градској кући угостио министра Ружића упознавши га са свим пионирским пројектима румске локалне самоуправе попут поменутог бесплатног вртића, бесплатних уџбеника за све основце, али и других као што су бесплатан превоз, стипендије, стална улагања у унапређење инфраструктуре. Председник Манчић је министру Ружићу уручио пригодне поклоне у виду монографије посвећене нашем граду и монографије – споменице посвећене Присаједињењу – као круни вековне борбе за ослобођење и уједињење.

Извор: Општина Рума