NARODNO POZORIŠTE POTPISALO JE PROTOKOL O SARADNJI SA SNP IZ NOVOG SADA

U petak, 18. juna potpisan je protokol o saradnji, koji će ozvaničiti i unaprediti saradnju Narodnog pozorišta iz Subotice i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, navodi subotica.info.

Ovaj dokument je rezultat obostrane želje da se unapredi saradnja i podigne nivo kulturnih dešavanja u ovim gradovima.

Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta iz Subotice rekao je da je potpisivanje ovog protokola o saradnji veoma značajno za obe institucije kulture.

Izuzetna mi je čast, da ja kao direktor Narodnog subotičkog pozorišta, zajedno sa svojim kolegama, započnem jedan novi model promovisanja i unapređenja kulturnih sadržaja i to uz najznačajniju kulturnu instituciju u Vojvodini, kakvo je svakako Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada. Građani Subotice će imati priliku da uživaju u najboljim predstavama i drugim kulturnim sadržajima i to me veoma raduje. Pored drame, Srpsko narodno pozorište ima operu i balet. Očekujem u najskorijem vremenskom roku, da subotička publika uživa u operskim arijama i fantastičnom izvođenju novosadskog baleta. Zadovoljna publika nam je uvek na prvom mestu. Takođe, zahvaljujem i upravniku Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada, gospodinu Zoranu Đeriću, kao i svim ostalim kolegama iz ove institucije, koji su prepoznali ogroman značaj potpisanog protokola. Siguran sam da će naša saradnja biti veoma plodonosna i da će biti na obostrano zadovoljstvo.

Nikolić je naglasio da je saradnja između institucija veoma važna, kako za same kulturne ustanove, tako i za oba grada, ali i za publiku.

Protokol je potpisan u cilju umetničke saradnje ove dve ustanove kulture, koja će omogućiti unapređenje kulturne razmene dva grada. Obe ustanove će uskoro učestvovati u zajedničkim produkcijskim projektima, razmeni autora i umetnika i obezbediti recipročna gostovanja u Novom Sadu i Subotici. Predviđena je i međusobna promocija prilikom gostovanja na festivalima, raznim događajima i drugim kulturnim projektima. Najvažnije je za sve nas da se publici ponude najbolji kulturni sadržaji i da renome naše dve institucije bude na ovom nivou kakav je decenijama unazad.

Direktor Narodnog pozorišta iz Subotice se osvrnuo i na ogromnu podršku grada Subotice.

Bez učestale podrške koje Narodno pozorište u Subotici ima od svih lokalnih čelnika, ne bismo uspeli da sve naše ideje i velike projekte implementiramo. Zahvaljujem se gradnočelniku Subotice, gospodinu Stevanu Bakiću na svemu što čini kako bi se kultura razvijala u našem gradu.. U budućnosti nas očekuju nove predstave, nove ideje i novi projekti koji će, siguran sam, biti bezuslovno podržani od našeg grada – zaključio je Nikolić.

Inače, Narodno pozorište iz Subotice je sredinom maja potpisalo protokol o saradnji sa Narodnim pozorištem iz Beograda, sa kojim je saradnja u ovom momentu na veoma visokom nivou. Razmena predstava, glumaca, repertoara i međusobnog promovisanja je u punom jeku. Kako je najavio direktor Nikolić, u septembru se očekuje i treći potpisani protokol o saradnji i to sa pozorištem iz Budimpešte.

Izvor: subotica.info