ПОНОВО ОКУПЉЕНЕ СЕОСКЕ ЖЕНЕ

Срему да се радујеш-прсте да полижеш“ је назив манифестације данас одржане испред просторија Туристичке организације Општине Рума у строгом центру града, где су жене из четири сеоска удружења први пут после дуге паузе имале прилику да излажу и продају своје производе.

Културни центар „Брана Црнчевић“ Рума и Туристичка организација Општине Рума организовали су занимљив сусрет сеоских жена, праћен тамбурашима и фолклорним наступима. У програму су учествовале жене из Стејановаца – „Фрушкогорке“, Удружење жена „Тифани“, „Краљевчанке“ Краљевци и „Љиљан“ Кленак.  У делу програма наступила је и  фолклорна група АНИП „Бранко Радичевић“ Рума, Тамбурашка банда „Бранко Радичевић“ Рума, ОМШ „Теодор Тоша Андрејевић“ Рума, али и фолкорни ансамбл из Хртковаца.

“Ово је прва манифестација после дуже времена и везана је за неговање традиције и културе Срема и Руме. Сам програм је изложбеног и продајног карактера и Румљани заиста могу да уживају. Практично је ово само увод у будућа дешавања пред манифестацију Културно лето. Желимо да ова манифестација постане традиционална и да се шири и буде све већа. Потрудићемо се да Румљанима надокнадимо све што је пропуштено прошлог лета“, рекла је Татјана Дошен, директорка Туристичке организације Општине Рума.

„Окупљање је толико важно да не можете да замислите, ево док дајем  ову изјаву  већ је „пала“ прва продаја, ево сад смо се радовали. Стварно смо срећни јер је идеја  да жене  почну да продају, да почну да зарађују.  Овде се налазе неки колачи  који су давно заборављени, овде се налазе сиреви са разним укусима, овде се налазе  домаћи резанци, све је органско и заиста сваки производ  је такав да сам сигурна да га уназад годину или две нисте могли наћи нигде, ни на једној тезги, изложби и ово је први пут у Руми да се нешто покренуло и драго ми је да су то жене“, напоменула је Катарина Филиповић, директорка Културног центра „Брана Црнчевић“ Рума.

Жељне рада и продаје су сеоске жене, а и Румљанима се допала ова идеја, као и проверен укус домаћих производа, па се куповало на све четири тезге, од колача, преко домаћих резанаца, до сланих производа.

“Ово је једна лепа манифестација под називом „Срему да се радујеш – прсте да полижеш“, а све што имамо на нашем штанду на то указује, слатки и слани производи, све наша домаћа радиност. Ми већ  у плану имамо одлазак на доста манифестација, као и организацију наше „Жетве“ у Краљевцима. Прошле године смо се мало дружиле, биле смо заузете понеким хуманитарним радом, шиле смо и везле маске. Сада користим прилику да најавим нашу манифестацију 18. јула „Без жита нема живота“, речи су Снежане Богдановић, председнице Удружења жена „Краљевчанке“ Краљевци.

“Ми смо се јако обрадовали што је Рума организовала овакву лепу манифестацију. И назив јој је прави сремски. Жене су се брзо спремиле и врло радо одазвале, жељне дружења. Мало смо се на брзину спремиле, па су ту широки и танки резанци о домаћих јаја, колачи,ручни радови. Све то може омладина да види како раде наше жене из Стејановаца, а донеле смо и ручну преслицу коју редовно показујемо на оваквим програмима. И продаја иде добро, посебно што је програм и продајног карактера. Положај жена у селу је прилично занемарен, оне по цео дан раде, а њихови производи немају где да се продају. Зато нам и овакав приход добро дође за даље функционисање и надамо се да ћемо имати и неки продајни простор”, рекла је Биљана Поповић Јовановић, председница Савета месне заједнице Стејановци и представница још увек неформално женског удружења „Фрушкогорке“.

Суорганизатори ове манифестације  су  и Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ Рума и Завичајни музер Рума, док је подршку дала и Општина Рума.

“Ово је право задовољсто да се коначно почнемо враћати нормалном начину живота. Општина Рума као одговорна локална самоуправа свакако подржава рад удружења жена које се труде да очувају и  негују и традицију ових простора, чиме су Срем и Рума изузетно богати, а наше жене имају шта да покажу”, додала је Александра Ћирић, заменица председника Општине Рума.

Овом приликом је најављено  Културно лето 2021. које ће трајати од 1.јула до 30. августа са програмом намењеним за све узрасте уз много концерата, културних вечери, дневних журки и слично. 

Извор: Општина Рума