USPEŠNIH 22 GODINE HIPERBARIČNE MEDICINE U NOVOM SADU

Da li ste znali da u našem gradu u mirnom kraju, pored Futoškog parka, u ulici dr Milana Petrovića broj 15; postoji lekarska ordinacija Praksis koja već 22 godine pruža usluge hiperbarične oksigenacije, terapije udisanja čistog medicinskog kiseonika pod pritiskom, većim od atmosferskog. 

Glavni uređaj hiperbarične medicine je hiperbarična komora, čelični sud, hermetički zatvoren spojen sa bocama punim, medicinskog kiseonika, gustine minimalno 99,6%. 

U ordinaciji Praksis je komora, renomiranog ruskog proizvođača Khrunicev space centar, zavod u Moskvi, koji se bavi proizvodnjom svemirske opreme. Komora je jednomesna, gde pacijent sam boravi u ležećem položaju, prati mu se ekg, lekar specijalista je svo vreme uz njega i komuniciraju putem slušalice.  

Hiperbarična komora u ordinaciji Praksis radi bez struje, pritisak od 150 bara koji se pušta iz kiseoničkih boca, sam aktivira vakum pumpe i ventile i automatika radi svoje u slučaju gubitka struje ne prekida se terapija. 

Pritisak koji se ostvaruje u komori je od 1 do 3 bara, tačnije od 0 do 20 metara morske dubine 

U hiperbaričnoj komori se primenjuje i Henrijev zakon: 

Količina bilo kog gasa, koji će se rastvoriti u tečnosti na datoj temperature, direktno je proporcionalan parcijalnom pritisku tog gasa. Na osnovu ovog, ako je atmosferski pritisak povećan više kiseonika će se rastvoriti u telesnim tečnostima, nego na normalnom pritisku (normobaričnom) 

Ono što dobijate tretmanom u Praksis ordinaciji je: difuzno povećan nivo kiseonika u ćelijama na račun fizički rastvorenog kiseonika u krvnoj plazmi, uvećanu odbrambenu sposobnost organizma, povoljan uticaj na jačanje imuniteta, snažni antiedematozni učinak u tkivima, povećan nivo antioksidacione odbrane organizma, pojačano dejstvo lekova (antibiotski efekat), ubrzano zarastanje rana i kostiju, ubrzan oporavak nervnog tkiva, poboljšanje psiho-fizičke kondicije organizma. 

Za ovih 22 godine rada u Praksis ordinaciji, zahvaljujući čistim medicinskim kiseonikom pod pritiskom, uspešno se pomaže kod: gasne embolije, ronilačke bolesti, komplikacije šećerne bolesti, trovanje ugljen monoksidom i dimom, gasne gangrene, dijabetsko stopalo, sporozarastajuće rane, opekotine i smrzotine, nagli gubitak sluha i vida, polineuropatije, nagle anemije, vrtoglavice vaskularnog porekla, hroničnih infekcija anaerobnim bakterijama, sportske povrede, impotencija. 

Dakle gde god postoji problem ili zastoj u venskoj ili arterijskoj cirkulaciji, primenjuje se kiseonik pod pritiskom. Obično je potrebno deset ili više tretmana sa određenim redosledom, 5 tretmana svaki dan, dva dana pauze i potom preostalih pet tretmana.  

Zadnjih godina se akcenat daje i na anti aging terapijama (podmlađivanje) gde je dokazano da kiseonik na pritiscima od 2 bara obnavlja, podmladjuje i osvežava kožu i to trajno, stvarajući nove krvne sudove, regenerišući kolagen pri čemu se u toku jednog tretmana gubi oko 500 kalorija. 

Iz ordinacije napominju da se u zadnje vreme pojavljuje puno salona sa kineskim „mekim komorama“ tzv. vazdušnim oksi vrećama, za koje navode da su hiperbarične komore i da korisnike usluga dovode u zabludu, jer to ni blizu nije isto, čak šta više postoje istraživanja o neučinkovitosti tih uređaja na struju.