ОДРЖАН 21. ЗАВИЧАЈНИ ЗБОР У БУКОВЦУ

Чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић поздравила је присутне у Буковцу, на 21. Завичајном збору – Косидба, спортско-културној манифестацији чији је циљ очување крајишке традиције и културе. Она је том приликом истакла да је Град Нови Сад поуздан партнер тој манифестацији која на најбољи начин повезује традицију са садашњошћу и будућношћу.

– Завичај траје јер се воли и значи колико и живот. Сви људи свој родни завичај носе као свој идентитет. Без завичаја, човек је као дрво без корена. А честити људи увек живе с целокупном својом историјом. Та историја, прареч и прасвест предака, даје им спасоносну снагу оријентисања, препознавања и мира. Наше комшије и пријатељи су часни сведоци да је бриљантна ниска новосадске разноликости, која се кроз међусобно уважавање и поштовање обједињује и уједињује у заједничку жељу и љубав за напредак и просперитет Новог Сада – допуњавана кроз векове- изјавила је Дина Вучинић и додала – Међу староседеоцима је и велики број наших пријатеља, комшија, суграђана из Хрватске, Босне и Херцеговине, и са Косова, који су присилно остали без завичаја. Кад су нас силни, бесмислом рата и терора протерали из прадедовских кућа, за инат смо сами себи постали преци. Али, нисмо сами. Нови Сад је наша кућа. Наш завичај. Није лако сачувати себе. Треба сваког тренутка бити достојан части и славе, примљених у наслеђе. И отвореног срца прихватити обичаје и навике нове средине.

Она је нагласила да су се времена променила и да политика председника Александра Вучића и Владе Србије није да се воде ратови, него живот у миру и стварање услова за бољу будућност генерација које долазе.

Манифестацији коју традиционално организују Завичајно удружење „Мањача“ и Савез крајишких удружења, присуствовали су и министар унутрашњих послова у Влади Србије Александар Вулин, директор Фонда за избегла, прогнана и расељена лица Душко Ћутило, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и други. У оквиру манифестације, током целог дана организоване су спортско-витешке дисциплине као што су варизање, клисање, крмање, скок у даљ, бацање камена с рамена, надвлачење штапом и конопцем, затим богат културно – забавни програм, традиционално такмичење у кошењу траве и трка коња.