ZLU VREMENU UPRKOS, POZORJE JE ODRŽANO Pozor! Pozororje! – piše Dragoljub Selaković

Svečanom ceremonijom i uručivanjem nagrada 66. Sterijino pozorje je sinoć završeno. Uz poprilična iznenađenja i veliku hrabrost žirija prilikom odlučivanja o nagradama, o čemu ćemo naknadno pisati, sinoć je na velikoj sceni „Jovan Đorđević“ završeno 66. izdanje Pozorja. Nakon obrazloženja odluka predsednice žirija Snežane Trišić nagrađenim laureatima i publici se obratio dr Mriroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja. Podvlačeći da se zahvaljuje svim učesnicima, gostima i organizacionom timu koji su uložili ogromne napore sve protekne u najboljem redu skrenuo je pažnju da ne mogu svi biti zadovoljni odlukama žirija iz prostog razloga da je nagrada malo a učesnika mnogostruko više ali da to ne treba da bude ralog za ostrašćenost jer takvi istupi daju materijal nekim drugim ljudima da steknu pogrešnu sliku o pozorišnoj umetnosti u celini. Uz najbolje želje svima obećao je da će se kao i do sada truditi da sledeće 67. Pozorje bude održano u redovnom terminu 2022. godine na čijoj organizaciji počinje da se radi od sutra.

foto:Srđan Pabllo Doroški

Pre svečanog zatvaranja festivala u gornjem foajeu scene „Pera Dobrinović“ je upriličeno uručenje nagrade „Strune od svetla“ iz fondacije Saše Radonjića, koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u bluz i rok muzici.

Ovogodišnji laureat je Momčilo Bajagić Bajaga, a u obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić, između ostalog, kaže se: „…Momčilo Bajagić je, uprkos lakoće kojom pleni slušaoce, veoma strog prema samom sebi, čvrst i pesnički determinisan čak i kad poseže za poetskim dosetkama i humornim diskursom. U svojim najubedljivijim ostvarenjima, njegove pesme, bez ikakve dileme, mogu da ponesu atribut antologijskih, van bilo kakvog rokenrol konteksta, dakle samo kao tekstualni materijal na zahtevnim belinama hartije.“ Nakon uručenja nagrade Momčilo Bajagić Bajaga se srdačno zahvalio i sa par pesama ragalio prisutne njegove poetike i muzike.

foto: preuzeto sa sajta Sterijinog pozorja

U čast nagrađenih učesnika Sterijinog pozorja, nakon ceremonije svečanog zatvaranja na sceni „Jovan Đorđević“ izvedena je predstava Bitef teatra „Izgubljeni pejzaži“.

koreografija i režija: Dunja Jocić; dramaturgija: Nikola Zavišić; muzika: Aleksandra Đokić; kostimografija: Slavna Martinović; video produkcija: Filip Mikić; asistent video produkcije: Jelena Piljić; produkcija: Bitef teatar, Beograd

izvođači: Ana Ignjatović Zagorac, Miloš Isailović, Marija Bergam, Branko Cvejić, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Nikola Živković, Milica Bajčetić, Mila Lukić/Dušan Bajčetić (dete), spiker: Žarko Obračević

foto: preuzeto sa sajta Sterijinog pozorja

Nakon predstave u čast nagrađenih na terasi kluba „Trema“, nagrađenim umetnicima, učesnicima i gostima je priređen prigodan koktel. Ovim svečanim činom je završen najveći pozorišni festival u Evropi koji je održan u prethodnih godinuipo dana, bez ijednog incidenta.