ОДМИЧЕ ИЗГРАДЊА 14 СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЧКЕ ПОРОДИЦЕ

У насељу Виногради у Врбасу у току је градња 14 станова за избеглице, вредних пола милиона евра. За два месеца, од када је положен камен темељац, изведени су сви припремни радови, изливени темељи, и у току је градња објекта. Радове финансира Европска унија, а локална самоуправа је обезбедила локацију и комунално је опремила.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић оценио је да је Врбас регионални лидер у решавању стамбеног питања избеглих лица.

„Од 2016. године, до сада смо стамбено збринули 300 људи који су остали без крова над главом. Са ових око 500.000 евра, и нових 14 станова, још више ћемо допринети унапређењу квалитета живота људи, који су протерани из својих кућа и којима треба помоћи да реше једно од најважнијих животних питања – да дођу до крова над главом. Изградњом овог објекта помоћи ћемо да 14 породица након више од две деценије поново буду своји на своме“, рекао је Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

Избегличке породице ће станове моћи да откупе по 50 одсто нижој цени од тржишне, након шест месеци становања уз закуп. „Главна корист овог пројекта је што ћемо стамбено збринути 14 породица. Велика додатна корист је то што ће општина кроз продају станова обезбедити додатна значајна средства за унапређење социјалне заштите. А урбанистички ћемо уредити и улепшати један део града, Винограде“, рекла је Данијела Илић, чланица Општинског већа задужена за социјалну заштиту и координатор пројекта.

Пројекат се спроводи у оквиру Регионалног стамбеног програма са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и Јединицом за управљање пројектима. Градња станова мора да се заврши за 280 дана. „Изузетно смо захвални локалној самоуправи, која је врло посвећено и предано радила на овом пројекту. Захваљујући томе, успела је да обезбеди и парцелу и новац за градњу. После две деценије поново ћемо имати своју кућу“, рекао је Ранко Поповић, који живи са братом и мајком.

Регионални стамбени програм је заједнички вишегодишњи програм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, који има за циљ да трајно стамбено збрине најугроженије избегличке породице из ове четири земље. Програмом у Републици Србији руководи Комесаријат за избеглице и миграције. Јединица за управљање пројектима у јавном сектору је имплемент партнер Програма. Регионални стамбени програм спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе. Финансира се средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Извор: Општина Врбас