ОТКРИВЕНО ВИШЕ ОД ПОЛА КИЛОГРАМА ЗЛАТНОГ НАКИТА

На граничном прелазу Хоргош је 27. јуна 2021. године, у сарадњи са полицијом, код једног путника откривен непријављен златни накит тежак готово 600 грама и гасни пиштољ.

Накит је откривен када је на ред за улазну контролу на прелазу Хоргош пристигао мерцедес финских регистерских ознака којим је управљао 27-годишњи фински држављанин албанске националности.

Путник се из Финске упутио ка АП КиМ, а на питање службеника на улазу у Србију, рекао је да нема ништа да пријави.

Међутим, цариници и полицајци су током детаљне контроле у касети код мењача прво пронашли гасни пиштољ марке “Powerline 426“, а потом су спровели и детаљан преглед пртљага.

У коферу који се налазио у пртљажнику, међу личним стварима, откривено је прегршт златног накита укупне тежине 571 грам.

Реч је о 4 прстена, 6 наруквица, 5 огрлица, 4 пара минђуша и масивном каишу са шналом, дугим око 1 метар.

Након откривања гасног пиштоља и накита, путник је рекао да је пиштољ који је са собом понео у Финској дозвољено носити без пријављивања, док је за накит изјавио да је у питању накит његове сестре која је путовала у аутомобилу испред његовог.

Подсећамо путнике да царински прописи нису јединствени у свим земљама, због чега пре пута обавезно треба да се информишу о прописима земље у коју путују.