ПОКРАЈИНСКА ВЛАДА ПОДРЖАЋЕ ОБНОВУ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА РУСИНА У НОВОМ САДУ И МУЗЕЈСКОГ КОМПЛЕКСА РУМУНА У ТОРКУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић састао се данас са делегацијама Националног савета русинске националне мањине и Завода за културу војвођанских Румуна, којима је, у одвојеним сусретима, најавио конкретну подршку Покрајинске владе.

Реч је о пројектима адаптације и опремања Културног центра Русина у Новом Саду и завршетку радова у Музејском комплексу у Торку, намењеном румунској националној мањини.

Мировић је рекао да су Румуни и Русини важан део националне и културне разноликости у Војводини, указавши на значај очувања њиховог језика и културе.

„Покрајински буџет континуирано расте из године у годину, а са тим се повећавају издвајања и за програме образовања и информисања на језицима националних мањина и подршку културним и другим манифестацијама и издавачкој делатности, а тај тренд наставићемо и у будућности“, навео је Мировић.

Председник Националног савета русинске националне мањине Борислав Сакач захвалио је председнику Мировићу на указаној подршци, оцењујући да је то од изузетног значаја за све војвођанске Русине.

Директор Завода за културу војвођанских Румуна Тодор Урсу казао је да су захваљујући Покрајинској влади коначно створени услови за завршетак радова у Музејском комплексу у Торку у општини Житиште, који има важну улогу у очувању идентитета ове националне мањине.