RIS U BAJMOKU

Od 2016. godine Bunjevački kulturni centar „Bajmok“ se uključio u proslavu nacionalnog praznika Bunjevaca „Dana Dužijance“ i kroz organizaciju prikaza tradicionalnog načina košenja žita – risa. Kako se moglo videti i ove godine, na njivi Joške Nađa, uz domaćine, porodicu Stevana Bešlića, to je izuzetno težak posao, ali izuzetno važan, navodi subotica.info.

Malo smo danas zaboravili koliko je kruv važan, tako se odnosimo prema njemu, sve češće ga bacamo. Kada bi se malo svi podsetili kako se do njega nekada teško dolazilo, verovatno bi se i taj odnos promenio – jasan je Petar Benčik koji je, kao bandaš, okupio svoju risarsku bandu i pokazao nekadašnji način košenja žita.

Nekada je žito samo ovako i košeno. Pamtim još, kada sam bio mali, da smo kao deca išli rano ujutru na njivu, radili sa starijima, nosili i bacali uža, radili šta je bilo spram naših mogućnosti. Ris je, jasno je, izuzetno naporan i težak posao, ali izuzetno važan. Domaćin je morao da se potrudi da pripremi dobru hranu, a nakon okončanja posla bi, uz ispleten venac, bandaš podnosio izveštaj o radu i rodu. Naravno, i risarskoj bandi je bilo u cilju da je rod što bolji, jer si oni bili plaćani u naturi, odnosno i njima je ovo bio način da obezbede hleb za narednu godinu. Nakon dobrog posla usledilo bi opuštanje, ali i zahvala Bogu na dobrom rodu – Dužijanca – objasnio je Branko Pokornić, organizator manifestacije.

Učesnike je pozdravila i dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine.

Izvor: subotica.info