TRADICIONALNA MANIFESTACIJA „IVANJSKO CVEĆE“ 5. I 6. JULA U SIVCU

Pod pokroviteljstvom opštine Kula, 22. manifestacija „Ivanjsko cveće” održaće se 5. i 6. jula u Sivcu. Nakon otvaranja izložbe slika Radeta Pavlova, koja je u ponedeljak, 5. jula zakazana za 19:30 časova, počinje svečano otvaranje Festivala, navodi nasemesto.

Narodni orkestar Doma kulture Sivac održaće svečani koncert „Svilen konac“, dok će čuvari tradicije prikazati reviju narodne nošnje. Oba ova događaja održaće se u Plavoj sali Doma kulture Sivac.

Drugog festivalskog dana, od 17 časova u dvorištu OŠ „20. oktobar“ u starom Sivcu biće postavljen izložbeno prodajni štand Udruženja žena „Vredne ruke“ iz Kruščića, Udruženja kreativnih „Artka“ iz Vrbasa, Pčelarskog udruženja iz Sivca, a građani će biti u prilici da čuju i narodne guslare Dušana Živkovića i Radomana Jelovca. Tradicionalno pletenje ivanjskih venaca u crkvenoj porti zakazano je za 19 časova, nakon kojeg će uslediti svečani koncert „Čuvari tradicije“ u dvorištu OŠ „20. oktobar“ u starom Sivcu. Kraj manifestacije rezervisan je za paljenje ivanjske vatre.

Manifestacija ima za cilj negovanje folklornog stvaralaštva Srba starosedelaca u Vojvodini. Strateški ovaj festival ima velik značaj za Vojvodinu, zato što veoma mali broj ansambala neguje autentično stvaralaštvo Srba starosedelaca u Vojvodini.

Izvor: nasemesto