НАГРАДА ВАСКО ПОПА

  1. по реду најпрестижнија награда за песничко стваралаштво у земљи „Васко Попа“ додљена је на свечаности у Градској кући у Вршцу, зрењанинском песнику Радивоју Шајтинцу за бирку песама „Авети атара“. Награду су добитнику уручили градоначелница Вршца Драгана Митровић и власник компаније „Сензал капитал“ Раде Ракочевић. Стихове Васка Попе и одабране делове награђене збирке рецитовала је наша прослављена драмска уметница Рада Ђуричин.

Награда „Васко Попа“ додељује се за најбољу новообјављену књигу песама на српском језику, као и за избор који садржи релевантан обим нових песама, издату у периоду од почетка јануара и закључно до краја децембра. Попина награда пре свега доприноси социјалној промоцији поезије, она једнако уважава и познате као и мање познате ауторе. Награда посебно уважава ауторе са песничким опусом. „Награда Васко Попа“ има за циљ да афирмише савремену српску поезију, уважавајући доприносе Васка Попе и његово непроцењиво служење модерној песничкој речи.

Разматрано је 85 наслова изашлих 2020. године, који су послати на конкурс или су предложени од стране жирија. Жири је констатовао да поезија опстаје као снажан израз и допринос битним разговорима са друштвом, културом, историјом и човеком уопште.

„Задовољство ми је што 27. годину за редом у нашем граду додељујемо књижевну награду Васко Попа. Ова награда носи име једног од највећих песника у нашој земљи, али и уметника који је задужио наш град, књижевник којим се увек поносимо. Василе „Васко“ Попа један је од најпревођенијих писаца који су писали на српском. Оставио је неизбрисив траг на светску културу, али и наш град у коме је основао Књижевну општину Вршац. Награда Васко Попа, која је установљена пре 27. година један је од израза поштовања према великом уметника, али и подстицај за све оне који и данас иду Васковим путем. Град Вршац, увек ће помагати и давати допринос да ова традиција настави да траје и у будућности. На самом крају, захвалила бих се Агенцији Ђорђевић за организацију, као и једном од спонзора компанији Сензал капитал, која уз Град Вршац обезбеђује финансијски део награде.“ изјавила је у свом обраћању градоначелница Вршца, Драгана Митровић, честитавши том приликом овогодишњем добитнику награде.

Извор: Град Вршац